Нова президентка Молдови хоче замінити миротворців Росії в Придністров’ї на спостерігачів від ОБСЄ

02.12.2020

Обрана президентка Молдови Майя Санду заявила в понеділок, 30 листопада, на першій пресконференції як обрана президентка, що потрібно вивести оперативну групу російських військ із її країни і перетворити російську миротворчу місію в місію цивільних спостерігачів при ОБСЄ, повідомляє «Радіо «Свобода».


За словами Санду, на території Молдови присутні два типи російських військ — ОГРВ (оперативна група російських військ) і миротворча місія.

 

Російська сторона каже, що ОГРВ охороняє склади боєприпасів, при цьому «немає ніяких двосторонніх домовленостей з приводу ОГРВ і з приводу складів озброєнь», — розповіла Майя Санду.

 

«ОГРВ перебуває на території нашої країни без узгодження з нашим урядом. Для нас є великою проблемою те, що там є ці склади озброєнь. Це небезпечно. Це озброєння потрібно вивозити. І ОГРВ потрібно вивести. Молдовська сторона завжди це говорила, при всіх урядах, при всіх президентах», — сказала обрана лідерка Молдови.


Майя Санду повідомила, що стосовно миротворців є угода від 1992 року. За її словами, зараз немає загрози відновлення воєнних дій на території держави. «І ми вважаємо, що цю місію потрібно переналаштувати в місію цивільних спостерігачів, яка була б при ОБСЄ. Знову ж таки, ця позиція не нова. Це позиція, яку молдовська сторона просуває вже багато років», — сказала вона.

 

«Ми бачимо, що Росія іншої думки. Ми проводитимемо переговори. Ми — незалежна країна, яка не хоче перебування іноземних військ на своїй території», — заявила Санду.

 

Обрана президентка Молдови не вважає, що питання Придністров’я неможливо вирішити. За її словами, всі ці роки «деякі люди роблять величезні гроші за рахунок цього конфлікту», заробляючи на схемах в енергетичному секторі та на контрабанді. Санду наголосила, що вирішення цього питання має бути «винятково мирним».


Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков сказав, що Майя Санду не обговорювала попередньо з Москвою свою пропозицію замінити російських миротворців у Придністров’ї на спостерігачів від ОБСЄ. За його словами, діалог із поки що чинним президентом Молдови Ігорем Додоном був «набагато конструктивнішим».

 

«Ми розраховуємо на те, що цей конструктивізм триватиме, що в цьому плані буде певна спадкоємність і що ми будемо враховувати всі можливі негативні наслідки будь-яких різких кроків», — заявив Пєсков. Речник Кремля, певне, недочув, що новообрана президентка Молдови не ультиматум висунула, а лише висловилася за діалог із Росією з питання виведення російських військ із території Придністров’я.


Як відомо, оперативна група російських військ перебуває на території Придністров’я з 1995 року. Промосковський президент Молдови Ігор Додон виступав проти їх виведення. У червні 2018 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію, що закликає Росію вивести свої війська з Придністров’я.