У Горлівці на «Енергомаші» пролунали вибухи, загинули 12 військових РФ — журналіст

02.12.2020

Ситуація на фронті залишається контрольованою підрозділами Об’єднаних сил. Впродовж минулої доби збройні формування Російської Федерації та її найманці чотири рази порушили домовленості про режим тиші.


Гранатомети різних систем та стрілецьку зброю російсько-окупаційні війська застосували поблизу населених пунктів Водяне та Новотошківське.

 

Окрім того, режим припинення вогню противник порушив у районі Гнутового, задіявши на цій ділянці станковий протитанковий гранатомет.


Бойових втрат і поранень унаслідок провокаційних ворожих пострілів серед українських захисників не було.


Ще одне порушення досягнутих домовленостей задокументовано на Приазов’ї. По обіді поблизу населеного пункту Водяне зафіксовано проліт ворожого БПЛА із перетином лінії розмежування. Зосередженим вогнем зі стрілецької зброї українські воїни збили безпілотний літальний апарат противника.


Тим часом в окупованій Горлівці на Донеччині на території заводу «Енергомаш» сталося кілька потужних вибухів.

 

Як написав у своєму телеграм-каналі військовий журналіст Андрій Цаплієнко, вибухами знищено два зенітно-ракетні комплекси «Стріла-10», зенітно-ракетний комплекс «Оса-АКМ», склад паливо-мастильних матеріалів, склад ракетно-артилерійського озброєння.

 

За словами Цаплієнка, втрати понесла так звана 3-тя омбр «Беркут», в/ч 08803 російських окупаційних військ.

 

Сума збитків противника оцінюється у 80 млн доларів. Загинули 12 російських військовослужбовців, серед них майор ЗС РФ, писав журналіст. ЗМІ окупантів про інцидент не пишуть.


У цьому контексті доречно висловився офіцер Збройних сил України, полковник Анатолій Штефан (Штірліц), що «з початку агресії лави окупантів стали значно рідшими».

 

На своїй сторінці у Facebook Штірліц нагадав: «1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) окупаційні армійські корпуси 8-ї армії ППО ЗС РФ із підпорядкуванням у м. Ростов. Усе забезпечення, фінансування та керівництво здійснюється тільки РФ.

 

Озброєння, боєприпаси, РЕБ, розвідка, постійні ешелони з ПММ, групи спецпризначення, тренування снайперських груп спецпідрозділів РФ. На кордоні з Луганською та Донецькою областями перебувають дві батальйонно-тактичні групи резерву ЗС РФ, приведені в бойову готовність «повна» в разі загострення ситуації», — перерахував офіцер.

 

Утім, за його словами, останнім часом на Донбасі гине все менше і менше росіян, а переважно — це «місцеві колаборанти». Він переконаний, що нині відбувається один із розвитків російського сценарію на сході України (лише для світової спільноти).


«Командирів взводів, рот, батальйонів і навіть полків уже призначено з місцевого населення або російських найманців, які беруть участь у бойових діях із 2014 року. Зокрема, у кожному підрозділі є так звані куратори з кадрових російських військовиків і підрозділів контррозвідки, але їх стає все менше й менше», — вважає Штефан.

 

Він наголосив, що через агресивну російську пропаганду на окупованих територіях, безробіття та інші фактори ті, кому на початку війни було 12-14 років, стали приєднуватися до російсько-окупаційних військ.

 

Крім того, за цей час окупанти вже випустили зі створеного й підконтрольного росіянам Донецького ВЗКУ, так зване Донецьке вище загальновійськове командне училище, перших так званих офіцерів фейкових «республік».

 

Тож казати про 30 000 російських кадрових військових на окупованих територіях — це вже помилка, й це факт... Про кількість угруповань гібридних військ — так, але не кадрових.


Щодня кадрових військових стає дедалі менше, щоб одного дня зробити ще одну картинку за своїм планом... І показати на весь світ маніпуляцію та фейк, як у строю стоять усі місцеві. Вкотре зробити інформаційний наголос на «громадянській» війні...» — поділився думками Штефан.