Спротив «поліцейській цензурі»: у Франції масові маніфестації проти закону «Про глобальну безпеку»

01.12.2020

Увесь минулий тиждень напруга навколо питання про прийняття у Франції закону «Про глобальну безпеку» і, зокрема, його спірної 24-ї статті, яка забороняє фото- та відеозйомку поліцейських під час виконання ними службових обов’язків, зростала, особливо після появи в соцмережах кадрів жорсткого розгону мігрантів на площі Республіки 23 листопада і відеозапису з побиттям музичного продюсера Мішеля Зеклера на порозі його студії в Парижі.

 

І, зрештою, вилилася в суботу, 28 листопада, в численні маніфестації проти закону «Про глобальну безпеку», що відбулися по всій Франції. У Парижі «Марш свободи» пройшов між площею Республіки та площею Бастилії, повідомляє RFI.

 


Стаття 24, що отримала схвалення з боку поліцейських проф­спілок, викликає протест у захисників громадських свобод, зокрема у французьких журналістів, які розглядають її як «атаку» на свободу слова та інформації.

 

Крім того, публікацію зображень поліцейських вважають необхідною представники паризьких передмість, які активно підтримують дискусію про расизм у поліції. Зайшовши в глухий кут, уряд вирішив створити незалежну комісію для остаточної редакції тексту спірною статті, і на цей раз викликав гнів парламентаріїв. Глави Сенату і Національних зборів висловили протест проти створення такої комісії.

 

«Покладання такої місії на зовнішній орган буде представляти собою атаку на парламент, який один має право писати й ухвалювати закони», — заявив голова Національних зборів Рішар Ферран. Після цього в п’ятницю, 27 листопада, прем’єр-міністр Франції Жан Кастекс був змушений відмовитися від ідеї створення зовнішньої комісії.

 

Французькі журналісти, творці документальних фільмів, глави інформаційних каналів і режисери випусків теленовин уже опублікували спільну заяву, спрямовану проти ухвали закону «Про глобальну безпеку» та на захист права на інформацію.

 

«Спроби контролювати наші зйомки з боку державної влади (поліції, правосуддя, пенітенціарної адміністрації й особливо жандармерії) ніколи не були такими гострими», — йдеться в заяві, опублікованій на платформі соціальної журналістики medium.com.

 

«Вимагаючи перевірки наших репортажів і документальних фільмів, державні органи хочуть надати собі право на цензуру. Жоден журналіст, покликаний вільно інформувати громадськість, не може з цим погодитися», — наголошують автори заяви. Заяву підписали представники найбільших французьких телевізійних каналів, таких як TF1, France 2, France 3, M6, BFMTV, France 24, Arte, TMC і багато інших.

 

У Парижі префектура поліції спочатку заборонила марш, дозволивши лише збори на площі Республіки, але адміністративний суд Парижа скасував це рішення. Про свою участь у паризькому «Марші свободи» заявили близько сотні депутатів столичного регіону Іль-де-Франс, профспілки журналістів, неурядових організацій, Асоціація судової преси, представники Ліги прав людини та інших організацій.

 

У Парижі маніфестація проходила мирно, поки на підході до площі Бастилії до неї не приєдналися близько двох тисяч радикалів з організації Black Bloc («Чорний блок»), які побудували барикаду на перетині бульвару Бомарше і вулиці Пастора Вагнера і вступили в сутичку з поліцією. Силовики застосували сльозогінний газ. Маніфестації також пройшли в Марселі, Ренні, Ліллі, Нанті, Монпельє та інших містах країни.

 

І протест лише наростає: якщо попередньої суботи, 21 листопада, в маніфестаціях узяли участь близько 22 тисяч, то в акції 28 листопада, за оцінкою МВС Франції, — 130 тисяч осіб. Організатори демонстрацій натомість повідомляють, що в цілому учасників було близько пів мільйона по всій країні.

 

У Парижі під час маніфестацій був поранений незалежний сирійський фотограф Амір Аль-Хальбах. 24-річний фотограф, який працює, зокрема, на «Франс Пресс», отримав удар поліцейським кийком в обличчя на площі Бастилії.

 

Фотографію розбитого обличчя з лікарні помістив на своїй сторінці в «Твіттері» генеральний секретар організації «Репортери без кордонів» Крістоф Делуар. А МВС поширило відеозаписи, на яких демонстранти б’ють поліцейських. Тож постраждалі є з обох сторін.