У Тегерані вбили одного з творців ядерної програми країни Ірану

01.12.2020
У Тегерані вбили одного з творців ядерної програми країни Ірану

На місці замаху.

Іранський фізик-ядерник Мухсін Фахрізаде був убитий у Тегерані в результаті збройного нападу невідомих на його автомобіль. Фахрізаде помер у лікарні від отриманих поранень.

 


Фізик-ядерник, якого називають «батьком іранської бомби», займав пост глави відділу наукових досліджень та інновацій при міністерстві оборони. Кілька років тому на Мухсіна Фахрізаде вже було скоєно невдалий замах.

 

Глава МЗС Ірану Мохаммад Джавад Заріф припустив, що за тим, що сталося, може стояти Ізраїль. «Іран закликає міжнародне співтовариство — і особливо ЄС — покласти край ганебним подвійним стандартам і засудити цей акт державного терору», — написав Заріф у своєму «Твіттері». Іран помститься за вбивство Фахрізаде, заявив радник духовного лідера Ірану Хосейн Дехкан. Його слова наводить агенція ТАСС.

 

Президент Ірану Хасан Роухані також звинуватив Ізраїль у вбивстві іранського вченого, який, як вважають, є промоутером ядерної програми Ірану. Заяви глави держави широко цитували в суботу іранські ЗМІ.

 

«Вкотре долоні диявола світової зарозумілості були заплямовані кров’ю», — написав Роухані у своїй заяві. Він поклав безпосередню відповідальність за ліквідацію іранського ядерного експерта на «найманця, посланого узурпаторським сіоністським режимом», як Іран називає Ізраїль. Однак він не надав жодних деталей, що підтверджують цю тезу.

 

Роухані запевнив, що смерть ученого «не вплине на досягнення, яких ми очікуємо на своєму шляху». Ці слова були сприйняті світовими ЗМІ як повідомлення про продовження іранської ядерної програми.


У період iз 2010 по 2012 роки було вбито чотирьох іранських учених-ядерників, й Іран незмінно звинувачував Ізраїль у співучасті у цих вбивствах. Про Фахрізаде згадував у своїй презентації про ядерну програму Ірану прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху в травні 2018 року. Згідно з таємними документами, отриманими Ізраїлем у 2018 році, він очолював програму створення іранської ядерної зброї. «Запам’ятайте це ім’я», — заявив тоді ізраїльський прем’єр, назвавши Фахрізаде головним науковцем у програмі. У 2015 році газета «Нью-Йорк Таймс» порівняла Фахрізаде з Джуліусом Робертом Оппенгеймером, фізиком, який керував Мангеттенським проєктом, що під час Другої світової війни виготовив першу атомну зброю.


За оцінкою агенції «Рейтер», напад на Фахрізаде може призвести до нової хвилі конфронтації у відносинах Ірану зі США, що ускладнить для нового президента США повернення до букви угоди, якої вдалося досягти в 2015 році адміністрацією Барака Обами. Водночас експерти не виключають, що до терористичного замаху на іранського вченого могла докласти рук адміністрація президента Трампа, щоб ускладнити наступному президенту Джо Байдену нормалізацію відносин з Іраном. Зовсім недавно, 11 листопада, газета «Нью-Йорк Таймс» подала сенсаційну новину, що Дональд Трамп хотів атакувати Іран.

 

За інформацією газети, Трамп скликав своїх радників, щоб запитати про можливість нападу на Іран. Причиною втручання було б збільшення ядерних запасів урядом Тегерана.

 

Як пише «Нью-Йорк Таймс», радники президента США виступили проти планів нападу, побоюючись ескалації конфлікту. Така зустріч в Овальному кабінеті нібито мала місце в четвер, 5 листопада.

 

Згідно з доповіддю «Нью-Йорк Таймс», у ній брали участь віце-президент Майк Пенс, державний секретар Майк Помпео, виконуючий обов’язки міністра оборони Крістофер К. Міллер та один із найважливіших військових командуючих США, генерал Марк А. Міллі, голова Об’єднаного комітету начальників штабів. «Нью-Йорк Таймс» стверджує, що зустріч була спровокована інформацією міжнародних спостерігачів про те, що Іран збільшив свої запаси ядерної зброї.

 

Трамп запропонував напад на іранські ядерні установки. Радники президента, однак, побоювались загострення конфлікту та погіршення і так напружених відносин із Тегераном.

 

За повідомленням «НЙТ», президент США хотів здійснити інтервенцію ще до закінчення свого терміну повноважень. Знищенню підлягали іранські установки в місті Нараз.

 

Спостерігачі вважають, що саме тут зберігається запас зброї. Це уран, необхідний для будівництва ядерних боєголовок. Іран нібито має запаси цього елементу в 12 разів більший, ніж він зобов’язувався в угоді із США. Угоду, підписану адміністрацією Барака Обами, Трамп порушив у 2018 році. З тих пір вона формально не працює, й Іран поступово збільшував свої запаси урану.