Горіли заради справедливості: активісти знімають кіно про ветерана Миколу Микитенка

01.12.2020
Горіли заради справедливості: активісти знімають кіно про ветерана Миколу Микитенка

Донька й батько: Юлія і Микола Микитенки.

Ще свіжою раною для всіх небайдужих патріотів залишається акт самоспалення на столичному майдані Незалежності у ніч із 10 на 11 жовтня, яке здійснив учасник російсько-­української війни Микола Микитенко на знак протесту проти політики капітуляції нинішньої «Зе»-­влади.Самоспалення ветерана посадовці проігнорували.

 

Тим часом  мережа активістів Arts&Rights почала зйомки документального фільму «За що загинув Микола Микитенко».

 

«Ми хочемо, щоб кожен із вас разом із нами поставив собі кілька запитань: ким був Микола Микитенко; чому він вийшов на Майдан узимку 2013­2014 років; чому пішов добровольцем на війну і, зрештою, чому він облив себе бензином посеред Майдану 2020 року? Це було самогубство, відчай, дурість чи самопожертва? Відповіді на ці запитання ми хочемо знайти в документальному фільмі. Ми віримо, що це важливо для нас із вами і для наступних поколінь», — розповіла продюсерка фільму Оксана Іванців.

 

Зйомки фільму, режисером якого став Андрій Литвиненко, розпочали під час прощання з героєм. «Він не був фанатиком і не був самогубцем. Він дуже любив життя і Україну!..» — цими кадрами з майдану з потужним зверненням до влади доньки Миколи — Юлії — й розпочинається стрічка. Ветеранка неоголошеної війни Юлія Микитенко відразу після самоспалення батька звернулася до президента й закликала його мати мужність подивитися в очі їй та іншим ветеранам, які втрачали життя, кров і своє здоров’я на війні.

 

«Як будь­який воїн, він був готовий покласти життя за Україну. І він це зробив. І найтрагічніше те, що його досі не почули. Як доньці, мені важко прийняти цей вчинок, але я можу його зрозуміти. Як і багато інших ветеранів, які мають зараз схожі відчуття. Єдине, чого я не можу зрозуміти, — чому досі ніхто з очільників нашої держави не висловив жодного слова ні підтримки, ні співчуття нашій сім’ї? Чому їм легше, думати, що якийсь невідомий чоловік із невідомих причин вчинив самоспалення на майдані?» — сказала з гіркотою Юлія. 

 

Зйомки фільму фінансують волонтери. Всі бажаючі можуть перерахувати кошти на картку доньки ветерана Юлії Микитенко (рахунок ПриватБанк 4731219108111539 (гривня) та 5169360008137436 (іноземна валюта).

САМОСПАЛЕННЯ ЯК ПРОТЕСТ

 

5 листопада 1968 року на знак протесту проти комуністичної тоталітарної системи, колоніального становища України, політики русифікації та агресії СРСР проти Чехословаччини здійснив акт самоспалення на Хрещатику в Києві уродженець Львівщини Василь Макух.

 


21 січня 1978 року на Чернечій горі в Каневі Олекса Гірник із Калуша спалив себе, розкидавши перед тим близько тисячі листівок зі словами: «Протест проти російської окупації на Україні! Протест проти русифікації українського народу! Хай живе самостійна соборна Українська держава...». Тоді радянська влада також проігнорувала відчайдушний крок українського патріота, а КДБ всіляко намагався приховати цей «інцидент».