За «диктаторські закони» і проти української мови: що відомого про нового очільника Одеської ОДА

01.12.2020

На Одещині — новий голова обласної державної адміністрації.

 

Ним став Сергій Гриневецький, якого президент Володимир Зеленський призначив цими днями. Посадовцю 64 роки, він «місцевий» — із села Лужанка Тарутинського району, закінчив Одеський технологічний інститут холодильної промисловості та Українську сільськогосподарську академію.

 

Був народним депутатом України VIта VIIскликань, на цьогорічних місцевих виборах обраний депутатом Одеської обласної ради. Сергій Гриневецький і справді знає Одещину, адже за часів Леоніда Кучми він уже був там головою ОДА.

 

 

«Сергій Гриневецький, цей соратник Володимира Литвина, брав участь у скандальному сепаратистському «сіверськодонецькому з’їзді» у 2004 році, учасники якого вимагали привести Януковича до президентської присяги. А 16 січня 2014 року він голосував за так звані «диктаторські закони», — акцентує в коментарі «Україні молодій» Тарас Марусик. 

 

І додає: «Сергій Гриневецький залишив свої сліди і в мовному законодавстві. Перед ухваленням закону Колесніченка—Ківалова було кілька спроб, і найскандальніша — це законопроєкт №1015­3 «Про мови в Україні, який викликав численні протести активних українців. Цей антиукраїнський документ мав «славну» автуру: Олександра Єфремова від «Партії регіонів», Петра Симоненка від Компартії і Сергія Гриневецького — від Народної партії. Нині Сергій Гриневецький став «трухановцем» і від його партії «Довіряй ділам» обраний депутатом обласної ради.