Зеленський зареєстрував законопроєкт про відповідальність за брехню в декларації

16:00, 27.11.2020
Зеленський зареєстрував законопроєкт про відповідальність за брехню в декларації

У законопроєкті просять внести зміни до деяких законодавчих актів України.

У Верховній Раді зареєстрували новий президентський законопроєкт. У ньому мовиться про те, щоб відновити відповідальність за брехню в електронному декларуванні.

 

Відповідне повідомлення опублікували на сайті Верховної Ради. У назві вказано, що проєкт закону вносить зміни "до деяких законодавчих актів України щодо відновлення відповідальності за декларування недостовірної інформації".

 

У законопроєкті просять внести зміни до деяких законодавчих актів України.

 

Зокрема, за умисне внесення неправдивої інформації до декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування: штраф від 3 500 до 5 000 неоподатковуваних мінімумів; або громадсьі роботи – 150 – 240 годин; або позбавленням волі на строк до 2 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до 3 років.

 

За умисне внесення суб'єктом декларування неправдивих відомостей до декларації, якщо такі відомості відрізняються від достовірних: штраф на суму від 2500 до 3500 неоподатковуваних мінімумів; 150 – 200 годин громадських робіт з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до 3 років.

 

За несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування: штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про відкриття валютного рахунку в установі банку-нерезидента або про суттєві зміни у майновому стані: штраф від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 


Як повідомляла УМ, наприкінці жовтня Конституційний Суд визнав неконституційними окремі положення антикорупційного законодавства. Це фактично означає скасування електронного декларування.

 

3 листопада Антикорупційний комітет парламенту підтримав законопроєкт спікера Дмитра Разумкова щодо відновлення е-декларування в початковому вигляді.

 

Раніше Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонував припинити повноваження суддів КСУ, визнати його рішення "нікчемним" і без правових наслідків та скасувати відповідні зміни.

 

Народні депутати провалили голосування за суддів Конституційного Суду.

 

П’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко закликав застосувати під час призначення нових суддів Конституційного Суду процедуру, яка була застосована під час конкурсу до Верховного Суду України