Прем'єрка Данії розплакалася на фермі, де через коронавірус знищили всіх норок

12:51, 27.11.2020
Прем'єрка Данії розплакалася на фермі, де через коронавірус знищили всіх норок

В Данії зафіксували випадки передачі мутованого штаму коронавірусу від норок до людей.

Прем'єр-міністерка Данії Метте Фредріксен розплакалася під час візиту на одну з ферм, де через коронавірус вбили всіх норок.

 

Як інформує УМ, прем’єрка Данії після відвідин однієї з ферм, де через коронавірус довелося знищити усіх норок, не змогла стримати сліз під враженнями від спілкування із власниками, пише Reuters. 

 

На відео, яке оприлюднили данські ЗМІ, можна бачити як Метте Фредеріксен довгий час намагається опанувати емоції, щоб дати коментар.

 

«Це було дуже емоційно. Ця ферма належить родині, де два покоління — батько й син — професійно вирощували норок. І тут за лічені дні справа усього їхнього життя знищена», — сказала прем’єрка, після чого змушена була перерватися і витерти сльози.

 

 

«Коли все це скінчиться і ми, сподіваюся, напрацюємо належне рішення про компенсації — сподіваюся, і ця родина, і усі інші власники норкових ферм будуть пам’ятати, що це трапилося не з їхньої провини, не тому що вони були „поганими“ власниками ферм — винен тільки коронавірус», — продовжила Метте Фредеріксен.

 

Вона сказала також, що вважає за необхідне вибачитися. «На мою думку, тут є за що вибачатися, тому що ми зробили помилки», — сказала прем’єр-міністр.

 

Нагадаємо, в Данії зафіксували випадки передачі мутованого штаму коронавірусу від норок до людей. В уряді побоювалися, що мутація може зашкодити вакцині, тому що знижує здатність організму виробляти антитіла. Влада ухвалила рішення знищити близько 17 млн звірят на 1080 фермах, що викликало хвилю невдоволення в суспільстві.

 

Зрештою було вбито лише норок з підтвердженим коронавірусом на майже 300 фермах, а міністр сільського господарства і продовольства Данії Могенс Єнсен визнав, що поспішив з рішенням з приводу вбивства мільйонів тварин, після чого подав у відставку.

 

За даними ВООЗ, заражених коронавірусом норок також виявили на фермах Нідерландів, Іспанії, Швеції, Італії та США.