Санду вимагатиме виведення військ Росії з Придністров'я

10:48, 27.11.2020
Санду вимагатиме виведення військ Росії з Придністров'я

За різними оцінками, у Придністров'ї перебувають від 1 до 2 тисяч російських військових

Майя Санду виграла вибори президента Молдови у листопаді 2020 року. Однією з центральних заяв проєвропейської політикині після перемоги стала вимога виведення російських військ з Придністров'я.

 

"Це офіційна позиція Республіки Молдова, яка й не змінювалася, і я продовжу її просувати", – сказала Майя Санду в інтерв'ю телеканалу Moldova 1, опублікованому 26 листопада.

 

Так новообрана президентка Молдови прокоментувала ситуацію з Придністров'ям, яке фактично контролюють російські війська, пише 24 канал.

 

"Усі наші уряди мали таку точку зору: цю оперативну групу (військ Росії – 24 канал) повинні вивести, а боєприпаси – вивезти. Дуже важливо відновити територіальну цілісність і незалежність Республіки Молдова", - наголосила вона.

 

Придністров'я – переважно російськомовний регіон, який займає майже всю молдовську частину лівого берега Дністра (з іншого боку – Україна).

 

Регіон досі отримує суттєву підтримку Росії – політичну, економічну та військову. Однак офіційно РФ не визнає Придністров'я як незалежну державу.

 

Статус Придністров'я для міжнародної спільноти – це частина Молдови. Однак офіційний Кишинів фактично втратив контроль над регіоном.

 

Конфлікт між центральною владою Молдови та Придністров'ям почався ще у 1990 році. 25 серпня 1991 року Придністров'я оголосило про незалежність, але його не визнав ніхто у світі (навіть Росія).

 

Пік протистояння припав на 1992 рік, між сторонами почалося збройне протистояння, загинули понад 1000 людей. У підсумку підписали мирну угоду, але проблему не розв'язали.

 

Росія тримає у Придністров'ї війська. У Кишиневі їх вважають "окупаційними силами". Відповідно, неодноразово влада Молдови заявляла про необхідність їхнього виведення.

 

За різними оцінками, у Придністров'ї перебувають від 1 до 2 тисяч російських військових ОГРВ (Оперативна група російських військ). За твердженням росіян, вони там охороняють військові арсенали радянської армії.

 

Цікаво, що у 2000 році на міжнародному саміті в Стамбулі Росія пообіцяла вивести це угруповання до кінця 2004 року. Досі свого зобов'язання, що й не дивно, не виконала.

 

У 2006 в регіоні провели референдум. За офіційними даними, 98% виборців висловилися за незалежність республіки від Молдови та майбутню інтеграцію з Росією.

 

23 серпня 2017 року парламент Молдови ухвалив декларацію про виведення російських військ з Придністров'я. Тодішній президент Ігор Додон, утім, рішення парламенту засудив і назвав провокацією.

 

У червні 2018 року Генасамблея ООН ухвалила резолюцію з закликом до Росії вивести війська з Придністров'я (яку Росія проігнорувала). Схожу резолюцію ухвалили й

 

22 червня 2019 року (з тими ж наслідками).

 

Того ж 2018 року прем'єр Молдови Павло Філіп заявив про намір домовитися з офіційним Києвом про створення коридору через Україну для виведення російських військ із Придністров'я.

 

Як повідомляла УМ, Ігор Додон вже програв президентські вибори, а отже досиджує на посаді президента останні дні. За законодавством, інавгурація президента має відбутися не пізніше як через 45 днів після виборів, тобто до 30 грудня 2020 року.

 

Перемога Майї Санду одночасно є поразкою Росії, адже вона, на відміну від проросійського Додона, є відкрито проєвропейською кандидаткою.

 

Тож, цілком імовірно, Росія в обличчі Ігоря Додона прагне сформувати в Молдові сильну проросійську опозицію, аби не дати державі остаточно розвернутися в бік Європейського Союзу.