Лавров проінспектував Білорусь: говорив про газ і брязкання зброєю проти «зовнішніх ворогів»

27.11.2020

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров відвідав Білорусь з інспекційним візитом, який мав засвідчити прихильність стійкості білоруського режиму.

 

Лавров зустрівся в Мінську з так званим президентом республіки Олександром Лукашенком і главою білоруського МЗС Володимиром Макєєвим.

 

У ході дводенного робочого візиту глава російського дипломатичного відомства брав участь у спільному засіданні колегій міністерств закордонних справ Росії і Білорусі.

 

Раніше посол Росії в Білорусі Дмитро Мезенцев заявив, що Москва і Мінськ знайдуть консенсус щодо поставок енергоносіїв у прийдешньому році. До цього прем’єр­міністр Білорусі Роман Головченко висловив надію, що вартість природного газу з Росії на 2021 рік для Мінська буде привабливою.

 

Варто розуміти, що йшлося не лише про поставки російського газу, які мають врятувати Білорусь від катастрофи впродовж найближчого зимового періоду, а й про чи порятунок, чи іншу долю режиму Олександра Лукашенка. Офіційно, Росія наразі всіляко його підтримує.

 

Але в Кремлі активно проробляють варіанти заміни білоруського диктатора, який втратив будь­яку довіру власного народу, на більш прийнятну для Росії фігуру. Втім поки Кремль не знайшов заміни Лукашенку, він намагається зберегти конструкцію розбудованого Лукашенком режиму.

 

Візит Сергія Лаврова до Мінська розпочався через два дні після оголошення 23 листопада про оперативні білорусько­російські стратегічні навчання «Захід­2021», які пройдуть на п’яти полігонах у Білорусі. Про це заявив глава міністерства оборони республіки Віктор Хренін в ефірі телеканала «Білорусь­1».

 

За його словами, масштаб «Заходу­2021» буде більшим у порівнянні з навчаннями «Слов’янське братство­2020». Міністр додав, що навчанням передуватиме величезний комплекс підготовчих заходів. Мінськ буде модернізувати військову техніку та планує закупівлю нової в Росії.

 

Російська інформагенція ТАСС також підтверджує, що колегія міноборони Білорусі і Росії затвердила сценарій спі­льних стратегічних навчань збройних сил двох країн «Захід­2021».

 

При цьому зазначається, що під час засідання спільної колегії міністерств оборони Росії і Білорусі міністр оборони РФ Сергій Шойгу відзначив, що НАТО продовжує нарощувати свою присутність біля західних кордонів союзної держави.

 

За його словами, за такої військово­політичної обстановки в регіоні російське оборонне відомство розглядає забезпечення військової безпеки союзної держави в числі пріоритетних завдань.

 

Глава міноборони Білорусі Віктор Хренін додав, що неуспішна спроба організації «кольорової революції» в республіці відчинила двері гібридній війні, а також безпрецедентним заходам дипломатичного і політико­економічного тиску. Все в «кращих традиціях» СРСР та доби «холодної війни».