В ОБСЄ заявляють про відсутність у ТКГ прогресу в розробці мирного плану щодо Донбасу

09:44, 26.11.2020
В ОБСЄ заявляють про відсутність у ТКГ прогресу в розробці мирного плану щодо Донбасу

Україна вимагає від Росії показати її мирний план по Донбасу

Перемовини у Тристоронній контактній групі про створення мирного плану щодо Донбасу у рамках мінських домовленостей не просуваються – через розбіжності у поглядах сторін. Це зауважили в ОБСЄ за підсумками зустрічі учасників ТКГ.

 

Глава місії ОБСЄ в Україні Гайді Грау 25 листопада оприлюднила офіційну заяву про підсумки чергових перемовин у рамках ТКГ по Донбасу.

 

Перша принципова позиція: Україна вимагає від Росії показати її мирний план по Донбасу


Пані Грау зауважила, що на Донбасі режим припинення вогню в цілому тримається. Але у зоні конфлікту зазнали поранень 2 мирних жителів, що сталося вперше з 27 липня 2020 року.

 

Інша проблема – це відсутність прогресу у розробці плану дій для врегулювання конфлікту.

 

"Через розбіжності у поглядах політична підгрупа не змогла просунутися вперед у розробці проєкту плану дій відповідно до мінських угод", - наголосила представниця ОБСЄ.

 

І закликала сторони виявити готовність до конструктивного обговорення і компромісів.


Українська сторона має намір провести позачергове засідання ТКГ наступного тижня. Там планують розглянути питання розшуку зниклих безвісти та обміну полоненими.

 

Як повідомляла УМ, російська сторона знову зриває переговори в Мінську. Тепер вони хочуть змін до Конституції та особливого статусу Донбасу на 50 років. У "Слузі народу" заявили, що мінський та нормандський формати недієві, однак боротьбу не можна зупиняти.

 

Для припинення війни на Донбасі українська делегація в ТКГ розробила "План дій по Донбасу".

 

 "План спільних кроків" - це документ, напрацьований Україною, що містить пропозицію про повне припинення конфлікту та демілітаризацію окупованих районів Донеччини і Луганщини.