Донори в погонах: гвардійці з 3039 частини рятують життя матері товариша по службі

25.11.2020
Донори в погонах: гвардійці з 3039 частини рятують життя матері товариша по службі

Хлопці з частини 3039 Нацгвардії України у Миколаєві на станції переливання крові успішно пройшли необхідну процедуру для переливання крові хворій жінці — матері товариша по службі. Тепер у пацієнтки, яка перебуває у важкому стані, з’явився реальний шанс на одужання.
    

«Ми кинули клич та знайшли групу бійців, у яких усі показники крові відповідали необхідним параметрам, — розповів старший лейтенант Павло Полинець. — Дуже сподіваємося, що наша добра справа допоможе матері товариша по службі швидко відновити здоров’я».
    

Нацгвардійці в усіх містах країни регулярно поповнюють банк крові, необхідний для проведення складних операцій. Донори з НГУ здають кров не лише для цивільних осіб, а й для побратимів, які виконують свій обов’язок у зоні ООС на сході країни. 

«Вже протягом двох років один або два рази на місяць солдати поповнюють запаси крові, необхідної для різних медичних установ, — підтвердив пресофіцер Нацгвардії України Олександр Олефір. — Потенційні донори проходять експрес-обстеження, причому є військовослужбовці з рідкісними групами крові, які абсолютно без­оплатно допомагають важко хворим людям».
    

Донорські акції вже пройшли у Херсоні, Одесі, Миколаєві, Луцьку, Києві, Харкові, Дніпрі, Львові та інших містах нашої країни. Цінна допомога насамперед надходить до дитячих установ країни та госпіталів, де проходять курс лікування військовослужбовці, та до онкологічних центрів і цивільних лікарень.
    

Кров має свій термін придатності, тому регулярне поповнення просто необхідне, пояснюють у Маріупольській станції переливання крові. Й уточнюють, що за потреби  зв’язуються з керівництвом Нацгвардії й завжди отримують підтримку.
    

Тим часом фахівці Центру громадського здоров’я України констатують, що за останній рік кількість донорів крові значно знизилася через пандемію коронавірусу, тому доводиться заохочувати добровольців акціями та символічними подарунками. Відзначається, що кожна друга людина, яка хоч раз у житті здала кров до медичного центру, обов’язково повторить свій благородний вчинок ще раз.
    

На сайті Donor.ua можна знайти повний перелік закладів по всій Україні, де можна здати кров, а також рекомендації, як підготуватися до цієї процедури.