У Харкові пропонують креативити всім талантам в одному центрі

25.11.2020

Сьогодні у Харкові фахівців творчих професій готують три університети і художнє училище, але далеко не всім випускникам вдається залишитися у професії. Об’єднати їх під спільним дахом вирішили співробітники Харківського центру культури і мистецтв, запропонувавши участь у різних мистецьких проєктах.

 

«Ми хочемо, аби наш центр став чимось на зразок точки збору талановитих людей Харкова та області — музикантів, художників, кіношників, літераторів, театралів, — каже провідний методист закладу Тимофій Бінюков. — Тобто йдеться про певний free space, куди зможуть приходити абсолютно різні митці. Ми хочемо, щоб наші двері взагалі не зачинялися. Що ж стосується креативних людей, то їх у місті дуже багато, але вони всі розрізнені».
    

За словами Тимофія, коли він навчався у Національному університеті мистецтв імені І. П. Котляревського на режисера, то не раз чув, що художнє училище готує сценографів і театральних художників. Але всі вони ніколи не об’єднувалися задля того, аби створити щось разом.

 

«Тобто художники знали, що теоретично десь існують режисери, а ми знали, що десь там є сцено­графи, — каже він. — Проте створювати взаємозв’язки нас не вчили. Тому, коли людина приходить працювати до театру, в неї часто виникають проблеми з комунікацією. Так ось, наш майданчик буде мультидисциплінарним».
    

На практиці все може мати наступну форму. Скажімо, якийсь художник прийшов до центру помалювати, театрал запропонував оригінальну постановку, а музикант зіграв свій твір на трубі. Поспілкувавшись, вони можуть разом створити щось нове, цікаве, нетривіальне.

 

Першим реалізованим проєктом тут став концерт з елементами театралізації, присвячений Хелловіну, учасники якого вчили глядачів позбуватися комплексів. Наступною програмою буде новорічний вечір, а також відкриття кіноклубу.

 

«Ми хочемо, аби приходили різні люди, дивилися щоразу щось нове — анімацію, українські та зарубіжні фільми, — каже Тимофій. — А потім залишалися в центрі, обговорювали побачене, сперечалися, налагоджували контакти, вигадували нові божевільні проєкти».
    

Якщо цей задум буде реалізовано, то в Харкові з’явиться ще один творчий майданчик, де митці свою майстерність демонструють на експериментальній сцені.

 

Як «УМ» уже повідомляла, в місті ще 15 років тому був відкритий Будинок актора імені Леся Сердюка.

 

Наразі тут постійно працюють понад 10 недержавних театральних колективів, вистави яких користуються дуже великою популярністю.