«Заборонений»: фільм про Василя Стуса покажуть на телебаченні

14:45, 22.11.2020
«Заборонений»: фільм про Василя Стуса покажуть на телебаченні

Кадр із фільму "Заборонений" про Василя Стуса.

Телепрем’єра художнього фільму «Заборонений» про поета Василя Стуса вперше  відбудеться на каналі «1+1» 28 листопада о 23:20.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує «Нове українське кіно».

 

Зазначається, що наприкінці жовтня, на хвилі хайпу довкола книги «Справа Василя Стуса» журналіста і історика Вахтанга Кіпіані, в прокат повернулась біографічна драма про репресованого поета «Заборонений», що принесло картині додаткові 103 000 грн.

 

«Це стало реакцією на рішення, яке ухвалив 19 жовтня Дарницький районний суд, яким частково задовольнив позов народного депутата від партії «Опозиційна платформа – за життя» Віктора Медведчука до журналіста та історика Вахтанга Кіпіані та видавництва Vivat про заборону видання та розповсюдження книги «справа Василя Стуса», - наголошують на сайті «Нове українське кіно».

 

Тож телеглядачі зможуть побачити фільм «Заборонений» про Василя Стуса вже менше ніж за тиждень: на каналі «1+1» 28 листопада.

 

«Заборонений» (робочі назви — «Птах душі» та «Стус») — український художній повнометражний фільм про життя та загадкову смерть відомого поета-шістдесятника, правозахисника, Героя України — Василя Стуса та його боротьбу із радянською системою.

 

Події фільму Романа Бровко розгортаються у 1965 році. Молодий поет Василь Стус, роль якого виконує Дмитро Ярошенко, не може змиритися з безправним становищем українців у Радянському Союзі та кидає виклик тоталітарній системі. Він говорить про те, про що мовчать мільйони. Незважаючи на постійний тиск і погрози, Стус не припиняє боротьбу навіть у засланні.

 

В ролях: Дмитро Ярошенко, Діана Розовлян, Євгенія Гладій, Олег Масленніков, Віталій Салій, Карина Шереверова, Мирослава Філіповіч, Денис Роднянський, Павло Кільницький. Режисером фільму виступив Роман Бровко, авторами сценарію — Сергій Дзюба та Артемій Кірсанов.

 

Початково назва фільму мала бути «Птах душі». Згодом назву змінили на «Стус» аби підкреслити що сюжет стрічки обертається навколо життя легендарного українського поета та дисидента Василя Стуса.

 

Пізніше назву знову змінили — зі «Стуса» на «Заборонений»; творча група стрічки відмовилась від імені поета у назві через те, що у фільмі представлено не лише біографію Василя Стуса, а й як образ часу й уособлення боротьби з режимом.

 

Офіційно зйомки фільму розпочались 30 квітня 2018 року на вулиці Хрещатик біля арки з виходом на вулицю Лютеранську у Києві. Фільм знято за декілька місяців — з травня по серпень 2018 року.

 

Головними піснями до кінострічки стали пісні “Не топчіть конвалій” у виконанні Сергія “Фоми” Фоменка та гурту Mandry і “Колискова” від гурту “Без Обмежень”.

 

Проєкт цього фільму став одним із переможців 10-го конкурсного відбору Держкіно, яке виділило 19,3 млн гривень з загального бюджету у 38,5 мільйонів гривень компанії UM-GROUP на підтримку фільму «Птах душі».

 

Нагадаємо, фільм вийшов в український кінопрокат 5 вересня 2019 року, до Дня пам’яті поета.