Міністр юстиції Малюська вказує на особисті мотиви суддів КСУ

11:23, 31.10.2020
Міністр юстиції Малюська вказує на особисті мотиви суддів КСУ

Міністр юстиції Денис Малюська вважає ситуацію навколо КСУ кризою

Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що ситуація навколо Конституційного Суду є конституційною кризою.

 

Про це інформує "УМ" з посиланням на заяву міністра. 

 

Малюська заявив, що вихід з цієї кризи має три етапи. "Перший етап вже був реалізований, як сказав мій колега — уряд прийняв розпорядження, яким нівелював найважчі удари, які були завдані по антикорупційним механізмам , відновлено відкритість реєстру декларацій, відновлено проведення спецперевірок та відновлено доступ НАЗК до усіх ключових реєстрів", — сказав Малюська.

 

За його словами, другий етап — це подальше відновлення функціоналу НАЗК.

 

"Другий етап — це те, що певний функціонал НАЗК, все ще потребує подальшого відновлення, зокрема це контроль за деклараціями, контроль за майновим станом і це те, що мало здійснювати НАЗК в тому числі щодо суддів. Це потребуватиме однозначно прийняття закону. Різні версії зараз подані в парламент, але практично будь-яка з них цю проблему вирішує", — зазначив міністр юстиції в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера".

 

Малюська наголосив, що третьою важливою проблемою є втрата довіри до суддів КСУ.

 

Третього, найважливішого рівня проблемою є втрати довіри до суддів Конституційного суду України... Як це стало зрозуміло з сьогоднішніх (30 жовтня) пресконференцій ніхто особливо не хоче та не приховує те, що рішення суду виносилися, керуючись особистими мотивами, зокрема конфлікти у відносинах з НАЗК...Тобто судді почали виносити рішення, виходячи з особистих мотивів, судді почали зловживати владою..." — зауважив Малюська.

 

Він  розповів, що ніхто з розробників Конституції не передбачав, що в якийсь момент Конституційний суд може почати поводитися непристойно.

 

"Механізмів дисциплінарного контролю та санкцій щодо суддів КСУ ніхто не передбачив", — додав він.

 

Як повідомляла «УМ», 30 жовтня активісти влаштували акцію протесту під стінами КСУ під назвою «Відправим суддів-зрадників КСУ до Ростова».

 

27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Також КСУ скасував право НАЗК перевіряти декларації і виявляти конфлікт інтересів.

 

В МЗС України вже попередили, що рішення КСУ завдало серйозного удару по відносинах України із Заходом. Зокрема, це стосується й питання безвізового режиму.

 

Опозиція у Раді розкритикувала Зеленського через законопроєкт, яким пропонується звільнити усіх суддів КСУ.