Голові КСУ Тупицькому закидають державну зраду через ділянку в Криму

17:50, 30.10.2020
Голові КСУ Тупицькому закидають державну зраду через ділянку в Криму

Голвоа КСУ Олександр Тупицький.

Слідчі Державного бюро розслідувань розпочали досудове розслідування за фактом державної зради голови Конституційного суду Олександра Тупицького, який придбав земельну ділянку в Криму вже після анексії і тим самим, на думку слідства, визнав окупаційну владу.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це інформує пресслужба ДБР у п’ятницю.

 

Зокрема, в.о. директора ДБР Олексій Сухачов зазначає: "Слідчими Державного бюро розслідувань розпочато досудове розслідування за фактами самовільного зайняття земельної ділянки, вчиненому групою осіб, а також державної зради головою Конституційного суду".

 

За даними ДБР, "голова КСУ у липні 2018 року, у складі групи осіб, самовільно зайняв не відведену йому у встановленому законодавством України порядку земельну ділянку та уклав правочин, яким визнав повноваження у посадових осіб органів РФ на внесення записів про відчуження української земельної ділянки та віднесення її до категорії тих, що підпадають під юрисдикцію РФ".

 

Відзначається, що таким чином Тупицький можливо вчинив діяння на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності, державній та економічній безпеці України за ч. 2 ст. 197-1 та ч. 1 ст. 111 ККУ.

 

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 12 до 15 років з конфіскацією майна.

 

Водночас, в Єдиний реєстр судових розслідувань внесено кримінальне провадження щодо "захоплення державної влади суддями Конституційного суду".

 

Зокрема, нардеп партії "Голос" Ярослав Юрчишин повідомив:

 

«Кримінальне провадження за ст. 109 Кримінального кодексу України (захоплення державної влади) щодо суддів Конституційного Суду зареєстроване, внесене в Єдиний реєстр судових розслідувань та направлене у Державне бюро розслідувань. В рамках цього провадження цілком законно, не політично, можна довести, якщо була змова з метою захоплення влади».

 

На думку нардепа це дозволить усунути причетних до правопорушення суддів без руйнування інституції Конституційного Суду.

 

У свою чергу, КСУ оприлюднив свою позицію:

 

«Інформуємо керівництво Державного бюро розслідувань, що відповідно до статті 62 Конституції України «Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. Ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину. Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях…».

 

У КСУ висловили сподівання, що у подальшому посадові особи ДБР у своїй діяльності керуватимуться виключно нормами Конституції України та чинного законодавства.

 

Як повідомляла «УМ», раніше стало відомо, що голова КСУ Тупицький не задекларував землю в Криму, власником якої став після анексії півострова.

 

27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Також КСУ скасував право НАЗК перевіряти декларації і виявляти конфлікт інтересів.

 

В МЗС України вже попередили, що рішення КСУ завдало серйозного удару по відносинах України із Заходом. Зокрема, це стосується й питання безвізового режиму.

 

Опозиція у Раді розкритикувала Зеленського через законопроєкт, яким пропонується звільнити усіх суддів КСУ. 

 

Тоді як Тупицький хоче зустрітися з президентом, щоб врегулювати конституційну кризу.