У Бабиному Яру розбили пам’ятну плиту з іменами розстріляних нацистами членів ОУН, фото

17:09, 30.10.2020
У Бабиному Яру розбили пам’ятну плиту з іменами розстріляних нацистами членів ОУН, фото

Богдан Червак на місці наруги біля Пам'ятного хреста у Бабиному Яру.

Невідомі вандали розбили пам’ятну плиту з іменами учасників похідної групи ОУН, яких розстріляли нацисти у 1941-1942 роках у Бабиному Яру в Києві.

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомив голова Організації українських націоналістів Богдан Червак у п’ятницю, 30 жовтня.

 

“У Бабиному Яру вчинено акт вандалізму. Так звані “невідомі особи” розбили пам’ятну плиту, на якій закарбовані імена учасників похідної групи ОУН, яких німці розстріляли у 1941-1942 роках”, – написав він.

 

За його словами, пам’ятна плита розміщена біля Пам’ятного Хреста, встановленого у 1992 році на честь Олени Теліги і українців – жертв Бабиного Яру.

 

«Уже не вперше паплюжиться святе для кожного українця місце. Пам’ятний Хрест неодноразово підпалювали, намагалися зрізати, плити торощили і обливали фарбою. І жодного разу поліція не знаходила злочинців. Очевидно, що акт вандалізму вчинили вороги незалежної України, які бояться українських націоналістів навіть мертвими. Плиту відновимо, пам'ять збережемо, ворогів покараємо!», - написав Богдан Червак.

 

 

Тоді як колишній віце-прем’єр-міністр В'ячеслав Кириленко наголосив:

 

«Непокаране зло породжує нове зло. Вандалів, які пошкодили скульптуру Дівчинки з колосками на Меморіалі Голодомору, поліція так і не знайшла. Сьогодні вандали пошкодили пам’ятну дошку оунівцям - Борцям за Незалежність, яких розстріляли нацисти у Бабиному Яру. Вандали нахабніють, бо відчувають свою безкарність та безпорадність правоохоронців».

 

 

Пізніше Богдан Червак повідомив, що на місці злочину у Бабиному Яру вже були працівники Нацполіції і СБУ, які склали протоколи та «запевняють, що знайдуть ідіотів, які це зробили».

 

«Одна суттєва деталь. Євреїв німці замордували у Бабиному Яру тільки тому, що вони були євреями. І це великий злочин, який як українець я засуджую. Але ж українських націоналістів розстріляли як борців за незалежність України. І тільки Українська держава може і зобов’язна увіковічнити і вшанувати їхню пам'ять та не допускати наруги над нею. Вважаю, що всі проекти меморіалізації жертв Бабиного Яру мають обов’язково враховувати пам'ять українців, в тому числі українських націоналістів», - констатує голова ОУН.

 

Як повідомляла "УМ", польська сторона так і не завершила роботу над відновленням могили вояків УПА на горі Монастир на території Польщі, яка також постраждала від вандалів.