Рішення КСУ може стати підставою для призупинення безвізу

12:42, 29.10.2020
Рішення КСУ може стати підставою для призупинення безвізу

Рішення Конституційного суду щодо скасування е-декларування може призупинити безвіз для України. (Фото КСУ)

В Євросоюзі занепопоєні рішеннями Конституційного суду щодо скасування е-декларування. Це може стати підставою для тимчасового призупинення безвізового режиму для України.

 

Як іфнормує УМ, таку інформацію оприлюднила "Європейська правда" із посиланням на лист посла України при ЄС Миколи Точицького на адресу віцепрем'єра з питань євроінтеграції Ольги Стефанішиної. За даними дипломатів, це фактично неофіційна реакція Євросоюзу на скандальне рішення КСУ.

 

Одним із офіційних приводів для запуску механізму призупинення дії безвізу є відхід третьої держави (наприклад України) від критеріїв, внаслідок виконання яких було запроваджено безвіз.

 

У листі вказується, що незалежність та інституційна стійкість антикорупційної інфраструктури є критерієм досягнення низки короткострокових та стратегічних цілей у відносинах з ЄС. Серед них: збереження безвізового режиму поїздок громадян України до ЄС; співпраця з МВФ, що є передумовою отримання Україною макрофінансової допомоги ЄС у розмірі 1,2 мільярда євро; інтеграція до енергетичного ринку ЄС (мовиться про незалежність НКРЕКП); поширення на Україну режиму внутрішнього ринку у сфері телекомунікацій, укладення угоди про взаємне визнання електронних довірчих послуг (незалежність НКРЗІ);

 

В Євросоюзі наголосили, що питання боротьби з корупцією є пріоритетним на порядку денному реформ в Україні. Натомість ухвалені КСУ та Окружним адміністративним судом міста Києва рішення викликають у ЄС лише тривогу.

 

Як поідомляла УМ, 27 жовтня КСУ визнав неконституційною кримінальну відповідальність за неправдиві дані в деклараціях. Також судді скасували право НАЗК перевіряти декларації чиновників і виявляти конфлікт інтересів.

 

Згодом в НАЗК оголосили, що закривають відкритий доступ до реєстру електронних декларацій чиновників. Схоже реєстр декларування не працюватиме, доки Рада не ухвалить новий закон, яким надасть НАЗК можливість відкривати таку інформацію.

 

В МЗС України вже попередили, що рішення КСУ завдало серйозного удару по відносинах України із Заходом. Зокрема, це стосується й питання безвізового режиму.