Через пандемію коронавірусу на виборах президента США може бути найвища явка в історії

28.10.2020
Через пандемію коронавірусу на виборах президента США може бути найвища явка в історії

У США достроково проголосували вже близько третини виборців.

Нинішні цифри попереднього голосування американців є рекордом і можуть бути передвісниками найвищої явки виборців за останні сто років, повідомляє агенція «Рейтер» iз посиланням на американський портал U.S. Elections Project («Американський проєкт виборів»).
 
Популярність дострокового голосування демон­струє винятковий інтерес громадян до президентських виборів цього року, а також стурбованість виборців пандемією коронавірусу та бажанням уникати переповнених дільниць у день голосування.
 
Професор Університету Флориди Майкл Макдональд прогнозує, що явка цього року становитиме 150 мільйонів, або 65 відсотків мешканців США з правом голосу, — найбільше з 1908 року. Згідно з опитуваннями, демократи набагато прихильніші до голосування поштою, і зараз на кожного дострокового ви­борця республіканців припадає два демократи.
 
Цього року через епідемію коронавірусу голосування поштою значно спростили у більшості штатів. Залежно від місцевого законодавства, бюлетені для голосування, отримані поштою, можна повернути заповненими, кинувши їх у спеціальні скриньки або доставивши особисто на ви­борчу дільницю. У 10 штатах кожен, хто має право голосу, повинен отримати через свою поштову скриньку бюлетень для голосування.
 
Оскільки достроково активніше голосують прихильники демократів, очікується, що безпосередньо до виборчих дільниць в день офіційного голосування, 3 листопада, прийде більше прихильників республіканців. 
 
3 листопада американці обиратимуть не лише президента, а й членів Конгресу. Зрозуміло, що увагу світу більше привертають саме президентські вибори, але для США вибори до Конгресу, призначені на той самий день, не менш важливі. Схоже, що в підсумку обидві його палати можуть перейти під контроль Демократичної партії.
 
У діючій Палаті представників (нижній палаті парламенту) 232 демократи та 197 республіканців. У Сенаті (верхній палаті) республіканці становлять більшість — 53 до 47 — (точніше: у верхній палаті Конгресу є 45 демократів і два незалежних сенатори, але вони, як правило, голосують разом iз демократами).
 
Як і на кожних виборах до Конгресу, які відбуваються через кожні два роки, на них переобираються всі члени Палати представників та одна третина сенаторів, які обираються на 6-річний термін.
 
Прогнози, що республіканці на цьогорічних виборах можуть втратити більшість в обох палатах, ґрунтуються на тому, що досі американці зазвичай голосували відповідно до партійних уподобань, тобто, обводячи на виборчих бюлетенях ім’я кандидата в президенти та кандидатів в обидві палати федерального законодавчого органу від однієї партії.
 
Тим часом, згідно з опитуваннями, проведеними за 10 днів до виборів, кандидат від демократів у Білий дім, колишній віце-президент Джо Байден, має цілком очевидну перевагу перед чинним президентом Дональдом Трампом, у тому числі у вирішальних штатах-«гойдалках», у яких виборці не мають усталених симпатій, а кожного разу голосують залежно від поточних уподобань.
 
Прогнозується, що, програвши боротьбу за переобрання, Трамп може певним чином потягнути за собою «на дно» і депутатів від Республіканської партії. 
 
Передвиборчі опитування показують, що демократи навряд чи втратять свою більшість у Палаті представників. Відома аналітична фірма FiveThirtyEight дає їм 96 відсотків шансів на успіх.
 
Її прогнози також говорять про те, що навіть якщо демократи втратять на цих виборах два місця, то республіканці втратять на них цілих 16 на користь політиків від так званих «третіх» партій, таких як «зелені» або «лібертаріанці». Як наслідок, вибори до Сенату викликають більший інтерес. 
 
Байден може стати президентом, але він не зможе здійснити найважливіші реформи, якщо верхня палата Конгресу залишиться в руках республіканців. Сенат може блокувати законопроєкти, прийняті в Палаті представників.
 
Теперішній розклад сил у Сенаті 53 до 47 на користь республіканців означає, що якщо Трамп виграє битву на другий термін, демократи повинні отримати додаткові чотири місця, щоб отримати там більшість і блокувати рішення президента-республіканця.
 
Однак, якщо Байден виграє вибори, їм потрібно отримати лише три додаткових місця, оскільки в ситуації, коли обидві партії в Сенаті мають однакову кількість представників і всі голосують відповідно до політичної лінії своєї партії, голос віце-президента вирішує долю законопроєктів, — а в такому випадку це буде голос демократки Камали Харріс.
 
Цьогрічні вибори до Сенату відбудуться у 35 штатах, з яких у 33 сенаторів закінчується термін повноважень, а два тимчасово виконують обов’язки сенаторів, призначені губернатором внаслідок дострокового припинення їх повноважень.
 
У більшості цих штатів результат виборів досить прогнозований на користь кандидата від однієї партії. У кільканадцяти штатах, від яких сенатський мандат на цей час мають республіканці, сили збалансовані, що дозволяє припускати, що демократичні суперники мають там шанс на перемогу.
 
Однак лише у двох штатах, де перебувають сенатори від Демократичної партії, їхній мандат, згідно з опитуваннями, перебуває під загрозою. Тобто, потенційно демократи мають кращі шанси на перемогу і здобуття більшості в Сенаті.