Із грудня в Україні зростуть пенсії

28.10.2020
Кількість пенсіонерів в Україні, за офіційними даними, на вересень цього року — понад 11,24 мільйона осіб.
 
Серед них, згідно з даними Пенсійного фонду, лише 11,6 відсотка мають пенсію більшу за 5 тисяч гривень.
 
Решта 88,4% отримують менше. І, згідно з обіцянками уряду, вже у перший місяць зими в Україні проведуть перерахунок пенсійних виплат. Максимальну та мінімальну пенсії підвищать на 570 та 57 гривень  відповідно.
 
Чому не навпаки — питання риторичне, бо пояснень щодо логіки перерахунків досі не озвучували. Таким чином, із 1 грудня 2020 року мінімальну пенсію підвищать iз 1712 до 1769 грн, а максимальну — з 17 120 до 17 690 грн.
 
Зауважимо, що максимальну пенсію може отримати українець із 35 роками стажу і «білою» зарплатою в розмірі близько 53 тисяч гривень.
 
Крім того, відбудеться також перерахунок у бік збільшення доплат за стаж понад норму: якщо зараз надбавка за кожен повний рік страхового стажу понад 35 років для чоловіків і 30 років для жінок становить 17,1 грн, то через два місяці вона збільшиться до «аж» 17,6 грн.
 
Варто зазначити, що українці, які зараз мають повний стаж, отримують мінімум 2 100 грн, тож на них підвищення мінімальної пенсії фактично не вплине, зате за рахунок зростання доплати можуть трохи збільшитися виплати.
 
Наразі в Україні співвідношення працюючих і пенсіонерів — один до одного, і навіть менше. Для порівняння: у Німеччині на одного пенсіонера припадає три працюючих, і це на сьогодні середньоєвропейський показник.
 
Тим часом, наголошують вітчизняні економісти, ми не маємо і п’яти років, щоб залишати у нинішньому вигляді пенсійну систему України, адже пенсійний фонд України давно вже є банкрутом.
 
Кількість грошей, яка надходить до Пенсійного фонду, майже вдвічі менша вiд суми, яку виплачують на пенсії: ніяких накопичень немає, їх обнулили ще в дев’яності роки, коли Росія взяла на себе функцію відповідача і наступниці фінансових ресурсів Радянського Союзу.
 
Скрутне становище посилює ще негативна динаміка смертей/народжень останніх десятиріч. Крім того, талановиті, кваліфіковані працюючі українці через безвідповідальність політиків, які здійснюють державне управління, виїжджають, і пропорція пенсіонерів у загальній демографії збільшується.
 
Навіть якби зараз раптом почався бебі-бум, це призведе лише до того, що матимемо більше дітей, більше пенсіонерів, але працюючих людей не додасться.