В Україну через аеропорти намагалися незаконно провезти нові iPhone 12

28.10.2020
Зараз важко уявити своє щоденне життя без гаджетів, тож нечисті на руку спритники, користуючись особливим попитом на новинки, намагаються випередити відкриття офіційного сезону продажів для найбільш нетерплячих.
 
Зокрема, незаконно заводячи iPhone 12, офіційний продаж якого в Україні стартує лише 30 жовтня. Але у столичних аеропортах «Бориспіль» і «Київ» за останні дні вже тричі зафіксували спроби ввезення цих мобільних телефонів без сплати митних платежів.
 
Як поінформували на Київській митниці, минулими вихідними 11 «свіжоспечених» iРhone 12 митники виявили у нашого співвітчизника, який прилетів з Італії в аеропорт «Київ (Жуляни)» — телефони знайшли під час ви­біркової перевірки речей громадян.
 
Два мобільні апарати, згідно з українським законодавством, пропустили, як особисті речі громадянина, а решту дев’ять iРhone 12 Київська митниця вилучила на відповідальне зберігання. 
 
Згідно з цією процедурою, громадянин може або сплатити за дев’ять гаджетів останнього покоління передбачені податки, або ж вивезти їх з території України.
 
Інший наш співвітчизник відзначився в аеропорту «Бориспіль»: повертаючись із Великобританії, захопив із собою чотири новеньких мобільних телефони iРhone 12 та один Samsung.
 
Як і попередній пасажир, для проходження митного контролю він також скористався «зеленим коридором», без заповнення митної декларації.
 
Згідно з товарними чеками, кожен iРhone коштував 1099 англійських фунтів стерлінгів. Як особисті речі, громадянину дозволили забрати один iРhone 12 та один Samsung, а за три телефони з частини фактурної вартості, що перевищує 1000 євро, громадянин прийняв рішення сплатити передбачені митні платежі.
 
Ще у одного нашого туриста, який прямував з Об’єднаних Арабських Еміратів через аеропорт «Бориспіль» до Одеси, митники вилучили аж 29 новеньких iРhone 12 загальною вартістю 30,4 тисячі євро. Телефони виявили під час перевірки багажу, який належав чоловікові.
 
Усі 29 телефонів вилучено до рішення суду. За порушення порядку проходження митного контролю, встановленого на «зеленому коридорі», стосовно горе-контрабандистів складено протоколи про порушення митних правил за ст. 471 Митного кодексу України.
 
Нагадаємо, що історія виникнення iPhone пов’язана з появою популярного плеєра iPod: у період 2002–2004 директор Apple Стів Джобс почав розробляти ідею створення пристрою, здатного об’єднати в собі всі гаджети, які людям доводилося носити окремо: мобільний телефон, плеєр, КПК.
 
iPhone, як ряд смартфонів, розроблений компанією Apple, у США вперше з’явився у продажу в червні 2007 року, а в Європі — у листопаді. Фахівці різних аналітичних компаній запевняють, що відмітка в 2 мільярди проданих по всьому світу іPhone буде подолана цьогоріч.