Місцеві вибори в Україні: не забудьте паспорт і ручку

09:39, 25.10.2020
Місцеві вибори в Україні: не забудьте паспорт і ручку

Всі виборці повинні бути у масці, а на прохання члена комісії - тимчасово зняти її, щоб засвідчити особу. (Фото руху Чесно)

Місцеві вибори розпочалися в Україні в неділю, 25 жовтня. Проголосувати можна з 8:00 до 20:00.

 

Як нагадує «Україна молода», через пандемію коронавірусу на виборчих дільницях діятимуть спеціальні правила.

 

Всі виборці повинні бути у масці, а на прохання члена комісії - тимчасово зняти її, щоб засвідчити особу.

 

На вході до кожної дільниці буде стояти антисептик для рук. Також там мірятимуть температуру й питатимуть про симптоми застуди.

 

 

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов анонсував, що для людей із симптомами COVID-19 буде окрема кабінка для голосування. Утім, як це організують на практиці - залежатиме від кожної конкретної дільниці.

 

На дільницю мають пускати одночасно не більше трьох виборців біля одного столу видачі бюлетенів, а члени комісій мають сидіти не ближче одного метра один від одного.

 

Тож головне - не забути взяти маску, власну ручку, а також паспорт. Адже у кабінках для голосування не буде ручок, тож їх треба приносити з собою.

 

Цього разу більшість виборців отримають по чотири бюлетені для голосування за:

 

мерів, голів селищ та сіл (або голів нових об'єднаних громад);

депутатів міських, селищних та сільських рад;

депутатів районних рад;

депутатів обласних рад.

Але у Києві, наприклад, бюлетенів буде всього два (за мера і міських депутатів).

 

На Донеччині та Луганщині - три, там не голосуватимуть за депутатів обласних рад.

 

А у Житомирі, Кривому Розі, Кропивницькому, Полтаві та Херсоні треба буде розібратися з п'ятьма бюлетенями - там голосуватимуть ще й за депутатів районних рад у місті.

 

 

Всі бюлетені будуть різних кольорів.

 

На сайті ЦВК можна подивитись виборчі списки партій до всіх міських, районних та обласних рад з поділом на округи.

 

Щоб проголосувати за мера (голову селища чи села) буде достатньо поставити звичайну позначку біля прізвища кандидата.

 

Те саме стосується сільських рад там, де менше 10 тис. жителів, - потрібна звичайна "галочка" чи "плюсик" навпроти свого кандидата.

 

Але з депутатами інших рад буде дещо складніше. Тут можна проголосувати не лише за партію (звичайна позначка біля назви політсили) а й за конкретного кандидата.

 

Для цього у спеціальному квадраті з трафаретом треба буде вписати номер цього кандидата у списку. Номери і прізвища будуть зазначені поруч у бюлетенях.

 

Водночас "галочки" біля партії також буде досить - бюлетень все одно визнають дійсним.

 

Загалом же закон передбачає досить складну процедуру, за якої кандидат (а не політик, якого попереду поставила партія) посунеться вверх у списку й стане депутатом.

 

У ніч перед днем виборів (остання неділя жовтня) Україна традиційно перейшла на зимовий час: о 4 годині ранку 25 жовтня стрілки годинників перевели на годину назад.

 

Крім того, паралельно з місцевими виборами проходить опитування від президента Володимира Зеленського. Інтерв'юери у неділю поставлять українцям 5 питань від президента, вони працюватимуть поза виборчою дільницею.

 

У день місцевих виборів соціологи проведуть кілька екзит-полів.

 

Соціологічна група "Рейтинг" у неділю, 25 жовтня, представить результати опитувань, які проводяться протягом дня виборів. Дані оприлюднять на прес-конференції після закриття виборчих дільниць о 20:00.

 

Також о 20:00 в рамках спецпроекту "Ніч виборів з Савіком Шустером" журналісти оголосять результати опитування, здійсненого за допомогою соціологічної компанії Liberty Report. Шустер, зокрема, планує оголосити результати екзит-полів, проведених методом face to face, у 12 містах України: Київ, Харків, Одеса, Львів, Дніпро, Маріуполь, Кривий Ріг, Чернівці, Ужгород, Миколаїв, Вінниця, Черкаси.

 

Так, будуть названі імена мерів, які переможуть, міста, де відбуватиметься другий тур, і партії, які подолають п’ятивідсотковий бар'єр у ради.

 

Близько 22:00 голова ЦВК проведе онлайн-брифінг щодо перебігу дня голосування.