Кіпрська церква визнала ПЦУ та Епіфанія

12:42, 24.10.2020
Кіпрська церква визнала ПЦУ та Епіфанія

Поминання предстоятелем церкви керівника іншої автокефальної церкви у православному світі означає її визнання. (Фото ПЦУ)

Кіпрська церква фактично визнала Православну церкву України - її керівник архієпископ Кіпру Хризостом 24 жовтня пом'янув предстоятеля Православної церкви України Епіфанія під час літургії при рукоположенні нового єпископа Арсінойського Панкратія.
 
 
Як інформує УМ, про це з посиланням на літургію, яка відбулась сьогодні вранці, повідомляє ПЦУ у Фейсбуці,
 

Вона стала третьою після Грецької церкви та Олександрійського патріархату, яка визнала ПЦУ.

 

Поминання предстоятелем церкви керівника іншої автокефальної церкви у православному світі означає її визнання.

 

Хоча священний синод церкви Кіпру таке рішення не ухвалював, предстоятелі церков мають право визнавати інші церкви.

 

ПЦУ визнала Кіпрська церква

 

"Таким чином, Кіпрська Церква, яка є однією з найдавніших помісних Церков, визнана автокефальною на ІІІ Вселенському соборі, та 10-та за місцем у Диптиху, доєдналася до визнання Томосу про автокефалію Православної Церкви України та стала четвертою Церквою, яка визнає Помісну ПЦУ – після Вселенського Патріархату, Церкви Греції та Олександрійського Патріархату, - наголошують у ПЦУ.  - Ми дякуємо нашим православним братам і особисто Блаженнійшому Архієпископу Хризостому за підтримку в непростий час становлення та взаємно молимося за них, за всю Кіпрську Церкву та побожний народ Кіпру".

 

 

Як повідомляла УМ, у січні Епіфаній анонсував, що наступного року ще 4 помісні православні церкви можуть визнати автокефалію ПЦУ.

 

Церква Еллади стала першою після Вселенського патріархату з-поміж помісних православних церков світу, яка визнала незалежну ПЦУ та вступила з нею у міжцерковне спілкування.

 
Нагадаємо, 15 грудня 2018 року українські церкви об’єдналися у єдину Православну церкву України, її очолив митрополит Епіфаній. Представники Російської православної церкви (УПЦ МП) переважно відмовилися визнати її, але численні парафії переходять до ПЦУ.