У день виборів працюватиме «гаряча лінія» для скарг на нардепів і поліцію

09:40, 24.10.2020
У день виборів працюватиме «гаряча лінія» для скарг на нардепів і поліцію

У день тиші можна розповсюджувати інформацію, що стосується безпосередньо самих виборів.

ДБР у день виборів 25 жовтня запустить спеціальну "гарячу лінію". Телефонувати туди зможуть усі, хто зауважить можливі кримінальні правопорушення під час виборчого процесу.

 

Під час місцевих виборів ДБР працюватиме у посиленому режимі, про це повідомила пресслужба Державного бюро розслідування.

 

"Державне бюро розслідувань працюватиме у посиленому режимі та прийматиме повідомлення про можливі кримінальні правопорушення", -  мовиться у повідомленні.

 

Зателефонувавши на "гарячу лінію", українці зможуть поскаржитися на можливі порушення з боку: високопосадовців (народних депутатів, членів ЦВК); правоохоронців та військовослужбовців; суддів.

 

Номер "гарячої лінії": (044) 294-64-63.

 

24 жовтня в Україні – день тиші. Заборонена будь-яка політична агітація або передвиборча реклама. Зокрема, у ЗМІ не можуть з'являтися агітаційні матеріали, а кандидатам на виборах заборонено проводити зустрічі з виборцями.

 

 

Що саме заборонено 24 жовтня:

зустрічі кандидатів з виборцями, мітинги та концерти на їхню підтримку;
розповсюдження агітаційних матеріалів та реклами у ЗМІ;
поширення агітаційних листівок, плакатів, газет;

публічні заклики голосувати за певних кандидатів;
оприлюднення результатів опитування громадської думки, якщо вони пов'язані з виборами;
встановлення агітаційних наметів;публічна оцінка діяльності певних кандидатів.

 

У день тиші можна розповсюджувати інформацію, що стосується безпосередньо самих виборів. Наприклад: роз'яснення законодавства, порядку голосування та інше.
Яке покарання загрожує за порушення у день тиші


Згідно з Адміністративним кодексом України, за проведення передвиборчої агітації поза термінами загрожує штраф. Для громадян він становить від 30 до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а це відповідно від 510 до 850 гривень. Для посадових осіб сума більша – від 50 до 80 неоподаткованих мінімумів, а це 850 – 1360 гривень.