США розширюють санкції проти "Північного потоку-2"

16:53, 20.10.2020
США розширюють санкції проти "Північного потоку-2"

Україна виступає проти будівництва цього газогону.

США оголосили про розширення санкцій через проєкт "Північний потік-2". У Держдепі вже розповіли, яких компаній торкнуться обмеження.

 

Санкції торкнуться компаній, які надають послуги або фінансування для установки обладнання на суднах, що беруть участь в проєкті, інформує The Wall Street Journal з посиланням на директиву Держдепу США від 20 жовтня.

 

"Така діяльність, яка підпадає під санкції, може включати (але не обмежуватися цим) надання послуг або об'єктів для модернізації чи установки обладнання для цих судів, а також – фінансування модернізації або установки обладнання для судів", - мовиться у повідомленні.

 

У Держдепі заявили, що разом з Мінфіном США готові "використовувати весь спектр санкційних можливостей", щоб зупинити будівництво трубопроводу.

 

Зауважимо, що торік у грудні Сполучені Штати вперше ввели обмеження проти компаній, що беруть участь в реалізації "Північного потоку-2". Через це реалізацію проєкту пригальмували.

 

Вашингтон продовжує чинити тиск на європейські компанії, які беруть участь в будівництві газопроводу. Наприклад, американські сенатори зажадали від оператора порту Мукран припинити підтримувати проєкт, пригрозивши фінансовим крахом.

 

"Газпром" наразі змушений використовувати тільки власний флот і не може найняти іноземні судна через санкції США.

 

Нагадаємо, США виступають проти запуску газопроводу "Північний Потік-2", який будують з Росії до Німеччини.

 

Наразі будівництво "Північного потоку-2" зупинене через санкції, які влада США наклала на компанії-підрядники.

 

Сенат Конгресу США включив нові санкції проти газопроводу Nord Stream 2 до проєкту оборонного бюджету.

 

На цей час роботи щодо спорудження газогону призупинені через санкції США щодо європейських підрядників, що набули чинності в грудні 2019 року.

 

У Москві вже заявляли про намір добудувати газопровід до кінця поточного року.

 

Проєкт будівництва газопроводу Nord Stream 2 для постачання газу до Європи в обхід України здійснює російський Газпром спільно з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell і Wintershall.

 

Україна виступає проти будівництва цього газогону. Противниками російського газопроводу є також США, Польща і країни Балтії.