Мер Одеси Труханов поверне назви вулицям Жукова і Чапаєвської дивізії

17:39, 17.10.2020
Мер Одеси Труханов поверне назви вулицям Жукова і Чапаєвської дивізії

Мер Одеси Геннадій Труханов вважає, що Одеса має повернути свої старі назви

Одеська міська історико-топонімічна комісія прийняла рішення перейменувати проспект Небесної сотні, і повернути йому стару назву - проспект маршала Жукова. Відтак, мер Одеси Геннадій Труханов обіцяє виборцям, що поверне стару назву ще й вулиці Інглезі (до декомунізації - вулиця 25-ї Чапаєвської дивізії).

 

Про це інформує "УМ" з посиланням на заяву мера Одеси Геннадія Труханова.

 

Труханов написав, що вони вирішили продовжувати  процедуру повернення одеським вулицям попередніх назв.

 

За словами міського голови, йдеться про ті вулиці, які раніше були перейменовані особистим рішенням екс-губернатора Одеської області Міхеїла Саакашвілі в рамках процесу декомунізації.

 

"Сьогодні у нас чергова перемога в цьому питанні: міська історико-топонімічна комісія підтримала моє звернення і прийняла рішення про повернення попередніх назв проспекту Маршала Жукова і вулиці 25-ї Чапаєвської дивізії", - написав мер Одеси, який знову балотується на цю посаду на місцевих виборах.

 

Труханов впевнений, що Георгій Жуков не підпадає під закон про декомунізацію, оскільки є борцем з фашизмом. Тієї ж думки він стосовно вулиці 25-ї Чапаєвської Дивізії (зараз - вулиця Інглезі). Мовляв, 25-та Чапаєвська дивізія - це «легендарне формування, яке захищало місто від окупантів в роки війни».

 

Тепер на підставі рішення одеської історико-топонімічної комісії і з ініціативи Труханова за повернення проспекту і вулиці радянських назв може проголосувати міськрада. У цьому випадку скасувати таке рішення можна буде через суд на підставі закону про засудження комуністичного і нацистського тоталітарних режимів.

 

Нагадаємо,  Верховна Рада у квітні 2015 року прийняла закон про засудження комуністичного і нацистського тоталітарних режимів, заборонила їх пропаганду і символіку.

 

Одеський проспект Маршала Жукова в 2016 році був перейменований в проспект Небесної Сотні. Встановлений там бюст Жукова демонтували.

 

Причина перейменування в тому, що Жуков займав посади заступника наркома оборони і міністра оборони СРСР, а також був одним з керівників КПРС, входив до президії ЦК.

 

За даними Українського інституту національної пам'яті, з'єднання 25-а Чапаєвська дивізія причетне до встановлення радянської влади на території України і до переслідувань учасників боротьби за незалежність України у XX столітті. Цей підрозділ було задіяно в Київській та Ковельській військових операціях 1920 року проти армії Української Народної Республіки.