У Криму підручники з історії хочуть доповнити «українською окупацією» і «російською весною»

12:00, 05.10.2020
У Криму підручники з історії хочуть доповнити «українською окупацією» і «російською весною»

Автори підручника "не визнають факту української окупації Криму і Севастополя"

Колишній депутат Верховної Ради Автономної республіки Крим, засновник "Російського блоку" Олександр Свистунов заявив, що до підручників історії півострова потрібно додати інформацію про "українську окупацію" і "російську весну"

 

Як інформує УМ, про це Свистунов заявив в зверненні до міністра освіти Росії Сергія Кравцова, яке оприлюднив у Facebook.

 

Так, сепаратист просить відкликати зі шкіл і бібліотек другу частину підручника "Історія Криму. 10 клас", оскільки, за його словами, в підручнику "відверто по-брехливому і тенденційно описана історія пострадянського періоду півострова, починаючи з 1991 року і аж до возз'єднання Криму з Росією у 2014 році".

 

Крім того, за словами Свистунова, автори підручника "не визнають факту української окупації Криму і Севастополя" і в ньому "відсутній опис національно-визвольної боротьби жителів півострова".

 

Він вважає, що новий підручник повинен бути написаний "незалежними російськими істориками", а не "багровскою професурою, що багато років плазувала перед українським режимом".

 

У міністерстві освіти РФ, в свою чергу, повідомили Комерсанту, що підручник розроблявся кваліфікованими фахівцями, які "спиралися виключно на діючі норми історичної освіти без будь-яких політичних пристрастей".

 

Один з авторів посібника також заявив виданню, що Свистунов і його прихильники не є професійними істориками і сприймають інформацію, викладену в даній книзі, "суб'єктивно, через призму свого політичного досвіду".

 

Як повідомляла УМ, у підручнику з української мови знайшли прикру помилку про дату заснування Києва.