За командою з Кремля: масштабні пожежі на Луганщині запалили окупанти

02.10.2020
За командою з Кремля: масштабні пожежі на Луганщині запалили окупанти

Росія забрала в людей свободу, а тепер — і дах над головою. (Фото з сайта liga.net.)

На фронті збільшується кількість провокацій зі сторони противника.
 
 
За минулі дві доби у районах відповідальності українських бригад зафіксовано 11 порушень режиму припинення вогню з боку збройних формувань Російської Федерації.
 
 
У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» вогонь зі стрілецької зброї ворог відкривав поблизу Авдіївки, а з автоматичного станкового гранатомета — неподалік Новотроїцького.
 
На території, де за ситуацію відповідає оперативно-тактичне угруповання «Північ», біля Новоолександрівки противник провокував наших військових зі стрілецької зброї.
 
На ділянці поблизу Золотого три рази вів вогонь зі стрілецької зброї та підствольного гранатомета, а неподалік Хутора Вільний двічі у вечірній час застосував ручний протитанковий гранатомет i стрілецьку зброю.
 
Окрім того, поряд із населеними пунктами Зайцеве, Миронівський, Новотошківське противник відкривав вогонь із гранатометів різних систем.
 
Унаслідок ворожого пострілу з підствольного гранатомета один український військовослужбовець отримав осколкове поранення. Воїна оперативно доправили до лікувального закладу, де йому надається необхідна медична допомога. Стан здоров’я пораненого — задовільний. 
 
Від початку  доби 1 жовтня на ділянках відповідальності українських захисників зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню.
 
Ворог відкрив вогонь поблизу Станиці Луганської з автоматичного станкового гранатомета. Бойовики підступно навмисно обстріляли лісовий масив на Луганщині, спичинивши маштабні лісові пожежі.
 
За словами очільника Луганської ОДА Сергія Гайдая, з боку непідконтрольної території були постріли «трасерами», тобто траву підпалювали навмисно.
 
Пресцентр Станично-Луганської районної держ­адміністрації повідомив, що пізно ввечені напередодні було зафіксовано постріли зі зброї великого калібру з окупованої території.
 
Після чого відчувалися гучні розриви снарядів поблизу  КПВВ. Десь о 00:20 наді­йшло повідомлення про пожежу у лісовому масиві біля КПВВ. Попередня ніч була дуже важкою. Ситуація надзвичайно складна — пожежа поширилась майже на 10 тисяч гектарів за добу. У вогняному колі опинились 11 селищ, у тому числі  у безпосередній близькості до Сіверськодонецька.
 
На жаль, за даними на вчорашній ранок, четверо людей загинули: 69-річний  машиніст насосних установок Сіверськодонецького міськводоканалу (чоловіка  доставили  з пожежі в с. Сиротине), 46-річний лісничий, тіло якого було виявлено в лісі неподалік с. Райгородка Новоайдарського району, 79-річна мешканка с. Воронове та 84-річна мешканка с. Муратове, яка померла в  лікарні після евакуації. До Сіверськодонецької лікарні через отруєння чадним газом госпіталізовано 12 постраждалих осіб, серед  яких: пожежник-рятувальник ДСНС м. Лисичанськ, мешканці селищ Сиротине та Воронове. 
 
 
Армія спасіння.
 
Пошкоджено вогнем кілька десятків будинків та громадських споруд. Станом на сьому годину ранку 1 жовтня в Луганській області зафіксовано 146 пожеж, iз них ліквідовано — 82, продовжується гасіння — 64.
 
Найбільше постраждали населені пункти Новоайдарського району: с. Муратове, де вогнем пошкоджено 26 приватних будинків, с. Кряківка — пошко­джено 5 будинків (iз них 2 житлові), с. Трьохізбенка — 2 будинки. Із с. Муратове евакуйовано 35 людей. Дорослих тимчасово розміщено у школі смт Новоайдар, а дітей — у місцевій лікарні.
 
У Станично-Луганському районі найбільше постраждали селища Вільхове, Лобочеве та Геєвка. Також постраждали села Артема, Болотене, Кондрашівка. Поблизу с. Половинкине Старобільського району зафіксовано три осередки загоряння хвойної підстилки з переходом у верхову пожежу. Наразі всі зусилля військових спрямовано на подолання пожежі.
 
Гасіння пожежі ускладнено через сильний вітер. Рішенням командувача Об’єднаних сил генерала Кравченка до ліквідації пожеж на Луганщині залучено 450 військовослужбовців Збройних сил України, виділено спеціальну техніку. 
 
За фактами пожеж на Луганщині поліція відкрила сім кримінальних проваджень. Уже зараз можна говорити про те, що частково противник досяг поставлених цілей — завдано суттєвої шкоди цивільній інфраструктурі, на відновлення її необхідні будуть немалі кошти, військовослужбовці задіяні до боротьби з вогнем  замість вирішення своїх безпосередніх завдань.
 
До речі, виступаючи на засіданні очільників збройних сил країн Вишеградської групи у форматі з Україною головнокомандувач Збройних сил генерал Руслан Хомчак поінформував партнерів, що «на лінії розмежування на Донбасі діє повний і всеосяжний режим припинення вогню.
 
Його запровадження дозволило суттєво знизити вогневу активність противника, однак iмовірність відновлення локальних бойових дій залишається». 
На момент верстки номера кількість загиблих у вогні людей зросла до дев’яти.