США переведуть ядерну зброю у бойовий стан для тиску на Росію

21:38, 29.09.2020
США переведуть ядерну зброю у бойовий стан для тиску на Росію

Те, що робить адміністрація Трампа, є "справжнім стимулом для росіян сісти і домовлятися".

Адміністрація президента США Дональда Трампа планує перевести ядерні боєприпаси в бойовий стан, щоб натиснути на Кремль і тим самим схилити Росію продовжити договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомляє американське видання Politico з посиланням відразу на три джерела.

 

"Адміністрація Трампа попросила військових оцінити, наскільки швидко вони можуть зняти з зберігання ядерну зброю і завантажити її на бомбардувальники і підводні човни, якщо термін дії Договору про контроль над озброєннями з Росією все ж завершить свою дію в лютому", - наголошується в публікації.

 

Відповідний запит адміністрації був направлений у Стратегічне командування США в Небрасці. При цьому не приховується, що це розпорядження є частиною стратегії тиску на Москву на переговорах про новий ракетно-ядерний договір у період перед президентськими виборами в Сполучених Штатах. Таким чином, у Білому домі хочуть підкреслити, що серйозно відносяться до того, щоб припинити дію домовленостей, якщо Росія не виконає вимоги США.

 

У Вашингтоні відзначають, що Москва навмисно затягує переговори. У Кремлі розраховують, що в разі перемоги Джо Байдена його адміністрація запропонує кращі умови для Москви, ніж ті, які обговорюються зараз.

 

Таким чином, за словами одного з джерел у Вашингтоні, те, що робить адміністрація Трампа, є "справжнім стимулом для росіян сісти і домовлятися".

 

Нагадаємо, Договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО-III) між США і Росією набрав чинності в лютому 2011 року. Його дія передбачена на десятирічний термін - до лютого 2021 року. Після цього сторони повинні дійти згоди або продовжити чинні домовленості, або укласти нові.

 

Також рік тому МЗС Росії офіційно підтвердило розрив договору зі США про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД).

 

Як повідомляла "УМ", у вересні в рамках співпраці щонайменше двічі над Україною пролітали американські стратегічні бомбардувальники B-52 Stratofortress, здатні нести і ядерну зброю.