Пан Гі Мун пасивно спостерігав за анексією Криму – Кислиця

07:38, 26.09.2020
Пан Гі Мун пасивно спостерігав за анексією Криму – Кислиця

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця під час інтерв'ю.

Попередній Генсек ООН Пан Гі Мун мав шанс запобігти анексії Криму Росією й увійти в історію, але не скористався цим шансом у 2014 році.

 

Відтак, Організація Об'єднаних Націй продемонструвала пасивність у 2014 році і тим самим зробила можливою російську окупацію Криму.

 

Як інформує «Україна молода», таку думку висловив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця в інтерв'ю виданню Крим.Реалії.

 

"Не сумніваюся, що на той час генеральний секретар Пан Гі Мун мав інформацію про пересування російських військ і про їхню появу на території Криму. Проте, генсек не звернувся до Ради безпеки ООН з проханням розглянути оперативно це питання... У Пан Гі Муна був шанс стати одним з найуспішніших генсеків в історії ООН. Але тепер в його політичну спадщину назавжди залишиться факт, що саме в ту каденцію кордону в Європі вперше були змінені шляхом агресії і окупації", - зазначив пан Кислиця.

 

На думку дипломата, ООН не виконала завдання, заради якої створювалась.

 

"Вважаю, що ООН втратила можливість зіграти роль, для якої власне і створювалася ця організація: для запобігання воєн, агресії, окупації", - підсумував посол.

 

Як повідомляла «УМ», в анексованому Криму склалася катастрофічна ситуація із нестачею питної води. Запаси води в Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. За заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення грунту на півострові. Влада Криму регулярно закликає жителів півострова економити воду.

 

Фактично Росія поступово перетворює півострів в пустелю. Тим часом пропаганда країни-агресора через ЗМІ та соцмережі намагається маніпулювати громадською думкою в Україні, щоб отримати воду в окупований Крим.

 

Як повідомляла «УМ», представництво президента в АРК відкидає звинувачення російської влади щодо обов'язків України постачати воду до анексованого Росією Криму й наголошує, що забезпечення окупованої території ресурсами є обов'язком держави-окупанта.

 

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця вважає, що згідно з міжнародним гуманітарним правом Росія повинна визнати себе країною-окупантом і лише після цього вона може офіційно звернутися до влади України з проханням щодо відновлення постачання дніпровської води в окупований Крим.