Фонд для боротьби із COVID-19 створений для замилювання очей - Гончарук

12:30, 25.09.2020
Фонд для боротьби із COVID-19 створений для замилювання очей - Гончарук

більша частина грошей фонду пішла на програму влади "Велике будівництво".

Експрем’єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що фонд боротьби з COVID-19 — це просто спосіб використовувати бюджетні кошти "у ручному режимі", він не є фондом, а кошти й не планували виділяти на боротьбу з коронавірусом.

 

Як інформує УМ, про це Гончарук сказав  в ефірі Громадського радіо

 

"Те, що створили навесні, це не фонд. Це просто бюджетний рядок для можливості у ручному режимі розподіляти бюджетні кошти, спрощений бюджетний механізм. Ніяким фондом це насправді не є, адже там немає ні інституцій, ні стратегії, ні структури, яка б керувала цими грошима. Фондом це називати неправильно. Крім того, він ніякий не коронавірусний. В умовах дефіциту часу для того, щоб особливо не заморочуватися, уряд написав рядок "коронавірусний фонд". Туди записали велику суму, домовившись, що будуть цю суму використовувати у ручному режимі. Фактично це було зроблено через брак часу і через те, що новому уряду був потрібен простіший інструмент використання бюджетних коштів, аніж за бюджетним кодексом", сказав він.

 

Як повідомляла УМ, у квітні Кабінет міністрів створив Фонд боротьби з Covid-19 у розмірі 64 мільярди гривень, збільшити більш ніж утричі дефіцит бюджету та скасувавши програму масштабної приватизації.

 

Як результат, більша частина грошей фонду пішла на програму влади "Велике будівництво", а не на боротьбу з коронавірусом. Адже замовлення підрядникам на будівництво доріг не передбачають тендерних процедур, коли йдеться про гроші фонду, а не держбюджету.

 
Для його наповнення від квітня зменшили фінансування низки державних програм. У фонд надійшло майже 66 мільярдів гривень, які мали піти на боротьбу з епідемією і компенсацію її наслідків.
 
 
Тоді як навколо закупівель МОЗ, зокрема, захисних костюмів для медиків, постійно виникають корупційні скандали.