Горять степи: на Херсонщині, Миколаївщині та Одещині вирують масштабні пожежі

25.09.2020
Повна відсутність будь-яких опадів упродовж серпня та вересня спровокувала масштабні загоряння у Херсонській, Миколаївській та Одеській областях. 
 
Пожежникам та рятувальникам довелося кілька днів поспіль працювати над ліквідацією пожежі на площі 10 га у природному заповіднику «Єланецький степ». 
 
Ліквідували вогонь 10 співробітників заповідника, 35 рятувальників та 8 одиниць техніки, повідомила пресслужба ГУ ДСНС Миколаївської області.
 
А поблизу Херсона палахкотять степи. Бо фермери вже не перший рік поспіль позбавляються від трави на скошених полях її підпалюванням. Їх не лякає діюча заборона та загроза бути оштрафованим за завдану екосистемі шкоду.
 
«Плавні горять другий тиждень поспіль, пожежі охопили степ. А у нас політики мільярди витрачають на вуличну рекламу, а от проблем не бачать упритул, — обурюється директорка Херсонського регіонального відділення Асоціації міст України Лариса Оленковська.
 
— Офіційно стерню підпалювати заборонено, але на трасі Херсон—Берислав пожежі палахкотять кожного дня, у вогні гине родючий ґрунт, дерева, птахи та тварини».
 
Тим часом у курортному селищі Рассейка Татарбунарського району Одеської області в диму пожежі загинув 58-річний чоловік, який не зумів вибратися з охопленого полум’ям дерев’яного будиночка на базі відпочинку «Приморське». А в місті Теплодар, біля Барабойського водосховища, двом школярам удалося зупинити пожежу, що рухалася на житлові будинки дачного масиву.
 
Діти викликали на місце події пожежників, до їхнього приїзду власноруч збиваючи вогонь вологими ганчірками та гілками. І школярам удалося стримати поширення небезпеки, тому пожежники легко впоралися із загорянням.
 
Служба порятунку міста Теплодар висловловила подяку учневі 9-го класу Євгену Бондарчуку та вихованцю 8-А класу Михайлу Науменку. В.о. начальника місцевої пожежно-рятувальної частини ДСНС Олександр Шостаківський констатував: «Діти врятували майно людей, а також екосистему нашого водосховища. Молодці! Пишаємося! Повага батькам та вчителям за виховання».
 
А ось недавня пожежа в курортному Чорноморську, на жаль, знищила чотири курені. На 129-му причалі пожежа також сталася вночі, вогонь швидко поширився на площу 800 квадратних метрів.
 
Роботу пожежників та рятувальників ускладнило сильне задимлення, велика відстань до вододжерел, а також хаотична забудова з періодичними вибухами газових балонів у спорудах.
 
За прогнозами, на півдні країни опади очікуються не раніше 27-28 вересня, а це означає, що не зникає загроза пожеж на відкритих майданчиках.