На Черкащині 2021-й оголосили роком видатного вченого-мовознавця Агатангела Кримського

22.09.2020
На Черкащині 2021-й оголосили роком видатного вченого-мовознавця Агатангела Кримського

Будинок у Звенигородці, в якому провів своє дитинство Агатангел Кримський. (Фото з мережі «Фейсбук».)

На сесії Черкаської обласної ради депутати ухвалили рішення про оголошення 2021 року роком Агатангела Кримського (1871-1942). 
 
 
Доля Агатангела Кримського — одного з найвизначніших світових дослідників Сходу, директора Інституту української наукової мови, який вільно володів майже 60 мовами Сходу, Середньої Азії, Кавказу, Західної Європи, пов’язана із Черкащиною зокрема. 
 
 
Адже в роки свого дитинства він жив у черкаському містечку Звенигородка. У 1871 році сім’я Кримських, яка походила із кримськотатарського роду, переїхала туди жити. Оскільки батько Агатангела, Юхим Степанович, oтримав у цьому місті посаду вчителя міського училища. 
 
Цікаво, що вже у трирічному віці Агатангел навчився читати, а в п’ять вступив до Звенигородського міського двокласного училища.
 
У місті досі збереглася будівля, де в ту пору жила родина Кримських. Наразі це пам’ятка історії XIX століття і там нині створено літературно-меморіальний музей Агатангела Кримського.
 
Українці завдячують Агатангелу Кримському перекладом поезії Гафіза, Омара Хайяма, Рудакі, Сааді, текстів «Корану», «1001 ночі», «Хамаси». Це його перу належать академічні підручники з філології та історії Близького Сходу. 
 
У 1918 році Кримський переїхав до Києва і став ученим секретарем новоствореної Української академії наук, де очолював історико-філологічний відділ, кабінет арабо-іранської філології, комісію словника живої мови, комісію історії української мови, діалектологічну та правописну комісії. Вже через три роки він став директором Інституту української наукової мови. 
 
У 1930 роках його почали переслідувати та позбавляти посад. А 20 липня 1941 року заарештували за звинуваченням у антирадянській націоналістичній діяльності й ув’язнили в одній із тюрем НКВС у Кустанаї, тоді Казахська РСР.
 
Через пів року Агатангел Кримський помер там у лазареті. 1957 року його було реабілітовано. У 1991 році Академією наук України встановлено премію імені Агатангела Кримського за визначні успіхи в галузі сходознавства.
 
Які конкретні заходи буде проведено на Черкащині наступного року, який оголошено роком Агатангела Кримського, буде оприлюдено пізніше.