З посади не піду: Зеленський відреагував на петицію про свою відставку

15:40, 21.09.2020
З посади не піду: Зеленський відреагував на петицію про свою відставку

президент порушив закон, вчасно не задекларувавши 5 мільйонів гривень доходу від купівлі цінних паперів

Президент Володимир Зеленський відреагував на петицію з вимогою його відставки через невнесення даних у декларацію. Глава держави зауважив, що помилково не задекларував доходи. Глава держави з посади не піде. Будь-яких рішень щодо петиції ухвалювати не планують.

 

Як інформує УМ, про це Зеленський зазначив у відповіді до петиції.

 

Зеленський відповів, що порушення сталося у результаті помилки та не пов’язане із корисливими мотивами. За словами президента, помилку виявили та виправили. Водночас наслідки невнесення даних у декларацію не завдали шкоди інтересам громадян чи держави.

 

Крім цього, Зеленський зазначив, що його обіцянку щодо відставки вирвали з контексту.  

 

Нагадаємо, президент порушив закон, вчасно не задекларувавши 5 мільйонів гривень доходу від купівлі цінних паперів. Зеленський визнав помилку та заявив на себе у НАЗК. Опісля у відомстві вручили президенту 2 адмінпротоколи.

 

Згодом створили петицію щодо відставки глави держави. Її автор нагадав політику про те, як ще до президентства Зеленський пообіцяв піти у відставку, якщо порушить закон.

 

"Звертаємося до пана Президента із закликом дотримувати слова та подати у відставку, або визнати, що за 4 дні до другого туру він збрехав своїм виборцям", - наголосив автор петиції.

 

Звернення зібрало 25 тисяч підписів.

 

Як повідомляла УМ, у НАПК підтвердили, що президент особисто повідомив про факт порушення.

 

Зазначається, що він справді здійснив купівлю-продаж облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). Їх загальна вартість перевищувала 50 прожиткових мінімумів.

 

Таким чином Зеленський повинен був протягом 10 днів внести в декларацію повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.

 

«Такого повідомлення до реєстру не надійшло», – зазначили в НАПК.

 

Тому 7 липня глава агентства Олександр Новіков склав і вручив президентові два протоколи у зв'язку з адміністративними порушеннями. Вказується, що відповідні матеріали будуть передані в суд.

 

Водночас президента за законом не можна притягнути до відповідальності під час перебування його на посаді.

 

Нагадаємо, до президентських виборів кандидат Зеленський запевняв, що добровільно піде у відставку, якщо порушить закон.