Бранці Кремля: у РФ та окупованому Криму щонайменше 101 людина, на Донбасі — 234 українця

22.09.2020
На Софійській площі у центрі столиці відомі діячі культури — актори, телеведучі, журналісти та письменники — зачитували листи та вірші на підтримку тих, хто і досі лишається за ґратами у Росії.
 
Слова підтримки бранцям Кремля озвучили письменники Андрій Курков, Олена Стяжкіна, Галина Шиян, перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова, журналісти Ольга Герасим’юк та Мирослава Барчук, акторка Римма Зюбіна, науковець Ігор Козловський.
 
«Вважаю, що сьогодні це як ніколи важливо та необхідно. Це наш обов’язок не забувати й усіма можливими способами допомагати тим, хто чекає й потребує нашої допомоги, — сказала Римма Зюбіна. — Ми маємо кричати про цю несправедливість і гучно заявляти про те, що ці люди, які незаконно перебувають у російських тюрмах, мають повернутися додому. Тому я сьогодні тут читаю, говорю й закликаю не бути байдужими». 
 
Це вже третій правозахисний марафон на підтримку українських заручників Кремля. Традиційно захід відбувався у Львові, у рамках Львівського міжнародного BookForum PEN Ukraine. Однак цього року через проведення Форуму видавців у онлайн-форматі марафон вирішили провести у центрі Києва. 
 
Два роки тому серед тих, кому присвячувалась така подія, був письменник і режисер Олег Сенцов, минулого року — письменник і журналіст Станіслав Асєєв. Цьогоріч учасники марафону  читали листи до рідних, виступи у суді та фрагменти щоденників українців, які через свої переконання опинилися в тюрмах і підвалах на окупованих територіях України. Під час акції усі бажаючі могли написати листа тим, хто і досі перебуває в ув’язненні. 
 
«Коли ти говориш, хоча б крихта, але змінюється. Коли ти мовчиш, не відбувається нічого», — заявила Лемара Мемедемінова, дружина українського політв’язня у Криму Нарімана Мемедемінова. 
 
Наріман, як і ще дев’ять його колег, кримських татар, до ув’язнення після анексії Криму почали знімати на камери обшуки, затримання і судові засідання, ставши, по суті, єдиним джерелом правдивої інформації з окупованого Криму. Однак російська влада затримала їх. 
 
І ось учора Наріман вийшов на свободу. Попередньо адвокат Еміль Курбедінов повідомляв, що оскаржив рішення Багаєвського райсуду Ростовської області Росії про відмову в умовно-достроковому звільненні Мемедемінова.
 
За даними правозахисної організації PrisonersVoice, у Росії та окупованому Криму лишається за ґратами щонайменше 101 людина. Також бойовики на Донбасі утримують у полоні щонайменше 234 українців.
 
За даними українського омбудсмана Людмили Денісової, у російському ув’язненні перебувають від 113 до 115 осіб. У списку «Кримськотатарського ресурсного центру» вказують про 86 кримських політв’язнів. Такі ж цифри — у «Кримської правозахисної групи».