Андрій Кузьменко «Скрябін» удостоєний звання Герой України

13:57, 17.08.2020
Андрій Кузьменко «Скрябін» удостоєний звання Герой України

Рік тому у Львові відбувся концерт в пам'ять про Кузьму Скрябіна.

Відомий музикант і телеведучий, засновник гурту «Скрябін» Андрій Кузьменко посмертно удостоєний звання «Герой України» у день свого народження – в понеділок.

 

17 серпня 2020 року загиблому в аварії музиканту, який мав творче псевдо «Кузьма» (Скрябін) мало б виповнитися 52 роки.

 

Як повідомляє «Україна молода», відповідний указ № 323/2020 підписав президент Володимир Зеленський у понеділок.

 

Звання «Герой України» присвоєно за визначні особисті заслуги у формуванні вітчизняного культурного простору, вагомий внесок у розвиток національного музичного мистецтва, багаторічну плідну творчу та громадську діяльність.

 

На думку глави держави, його загибель стала справжнім шоком для всього суспільства: «Він був таким щирим і відкритим, таким своїм, що у той страшний день кожен з нас відчув, ніби втратив рідну, близьку людину».

 

«З початком війни Андрій регулярно їздив на схід і допомагав нашим захисникам. Кузьма й сам був справжнім захисником України. Воїном слова. Його зброя – ручка, папір та мікрофон. Піснею він зцілював душу, словом – заряджав на боротьбу. За сильну, квітучу та непереможну Україну», – наголосив президент.

 

За його словами, у кожного українця є гарний спогад, пов’язаний з піснями Кузьми: «Він залишив слід у серці кожного. Він вчив нас не забувати й дзвонити справжнім друзям зі старих фотографій. Приїжджати до мами, щоб посидіти на кухні не одну годину. І, звісно, він вчив нас не стидатися своєї землі, бо кожен – сам собі країна».

 

«Сьогодні нам дуже не вистачає Андрія. Артиста, поета, волонтера. Людини. Українця. Який дуже хотів, щоб люди в його країні жили мирно та щасливо. Сьогодні я підписав указ про присвоєння Андрію Кузьменку звання Героя України», – написав Володимир Зеленський у Telegram.

 

 

Нагадаємо, Андрій Кузьменко «Скрябін» був музикантом, ведучим, продюсером, автором прози та лідером гурту «Скрябін».

 

2 лютого 2015 року Кузьменко загинув у дорожньо-транспортній аварії на трасі Кривий Ріг – Кіровоград.

 

Верховна Рада підтримала ініціативу про присвоєння музиканту Андрію Кузьменку (Кузьмі Скрябіну) звання народного артиста посмертно у лютому 2020 року.

 

Як повідомляла "УМ", рік тому у Львові відбувся концерт в пам'ять про Кузьму Скрябіна.