Міністр Малюська анонсував судовий «батл року» щодо ПриватБанку

13:34, 14.08.2020
Міністр Малюська анонсував судовий «батл року» щодо ПриватБанку

Суркісам закидають оборудки з коштами ПриватБанку

Міністр юстиції Денис Малюська розповів про підготовку вкрай важливого судового процесу. У ньому шість британських компаній, яких пов'язують з братами Суркісами, вимагатимуть стягнути з "Приватбанку" й Міністерства фінансів кілька мільярдів гривень в якості забезпечення позову.

 

Розглядатиме цей "батл року" Печерський райсуд Києва. Це вперше в історії України мовиться про забезпечення позову на мільярди.

 

Як інформує Ум, про це написав Денис Малюська у фейсбуці.

 

"Нагадаю суть справи. У позові суд раніше просили зобов'язати "Приват" обслуговувати депозити британських компаній в якості забезпечення позову. У 2017 році суд це й зробив", - розповів міністр юстиції.

 

Втім тоді ухвала суду не була виконаною, оскільки таких депозитів на той час не існувало, а вони вже були конвертовані в капітал банку. Ймовірно, це відбулося під час приватизації "Привату".

 

Тож тепер компанії просять у суду, аби той в якості забезпечення позову стягнув суми цих депозитів, а також зобов'язав банк нарахувати з них проценти для позивачів.

 

"Екзотичність ситуації у тому, що спочатку "забезпечка" була майже ідентичною позовним вимогам, а завтра "забезпечка" може стати навіть радикальнішою за позовні вимоги", – розповів Денис Малюська.

 

Мовиться про такого роду запобіжний захід. Простими словами, людей, підозрюваних у скоєнні важких злочинів, затримують, аби вони не втекли від правосуддя до винесення вироку.

 

Натомість коли розглядаються фінансові справи, суд може зобов'язати компанію до забезпечення позову – суми, яка має гарантувати, що в разі виграшу справи позов буде виконано, або ж послуг на цю суму тощо.

 

Заходи для забезпечення позову бувають різними. Це може бути арешт майна, заборона відповідачеві в судовому процесі вчиняти якісь конкретні дії, заборона на передачу майна тощо.

 

 

Як повідомляла УМ, агентство Kroll закидає братам Суркісам оборудки з коштами ПриватБанку