«Ножем вистригали волосся, допитували електрошокером»: Реуцький про перебування в СІЗО в Мінську, відео

12:59, 14.08.2020

Білоруські силовики вночі 14 серпня відпустили затриманих українських волонтерів Костянтина Реуцького і Євгена Васильєва. З СІЗО випустили також ще одну затриману українську громадянку – Оксану Альошину.

 

Звільнені українці мають сьогодні повернутися додому.

 

Українці вийшли на волю з Мінського СІЗО в Окрестіно, про це повідомляє Белсат.

 

"Глава МЗС України Дмитро Кулеба у своєму твітері підтвердив, що українські волонтери вже перебувають під захистом дипломатів на території посольства України в Білорусі. Однак, згодом чомусь видалив своє повідомлення.

 

Вночі серед звільнених учасників масових протестів Білорусі помітили українського волонтера Костянтина Реуцького. Він навіть прокоментував своє звільнення виданню TUT.BY.

 

За його словами, людей змусили підписувати протоколи, написані правоохоронцями. А тих, хто відмовлявся підписувати били.

 

"Судовий розгляд був прямо тут, це був конвеєр, все було досить швидко. Я навіть не впевнений, що це був суддя", - сказав він.

 

"Українські журналісти Реуцький і Васильєв на волі! Вийшли з Окрестіно", – йдеться в повідомленні Беларуская асоціації журналістів.

 

Волонтер додав, що люди, які вийшли раніше з цього ізолятора, розповідали про тортури і побиття ОМОНівцями.

 

"Нас не пускали в туалет...Там по-різному було. Фарбували волосся фарбою, ножем вистрігали волосся, допитували електрошокером. Хтось не сподобався, бо ногою порухав.Історій багато моторошних", - переповів волонтер.

 

 

Виконавча директорка благодійного фонду "Схід-SOS" Олександра Дворецька на сторінці в мережі Facebook опублікувала фото і повідомила, що Реуцький і Васильєв йдуть у посольство України в РБ.

 

Українських волонтерів Реуцького і Васильєва випустили з мінського СІЗО 01

 

Водночас президент Володимир Зеленський також запевнив, що Васильєв, Рєуцький та Альошина зараз у безпеці. За його словами, Україна вміє захищати своїх громадян і завжди це робитиме.

 

Наразі ведуться переговори про звільнення ще одного українця – Романа Шишка, який перебуває в слідчому ізоляторі Бреста. Глава держави закликав білоруську владу утриматись від незаконних затримань і насильства.

 

Уповноважена з прав людини Людмила Денісова звернулася до голови комісії з прав людини Республіки Білорусь Андрія Наумовича.

 

Аби привернути увагу до цієї ситуації, омбудсменка звернулася до низки правозахисницьких організацій і їхніх представників: верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачлета, президента Міжнародного комітету Червоного хреста Петера Маурера, Голови ОБСЄ Еді Раму та інших.

 

"Наголошую, відповідно до Віденської конвенції про консульські зносини влада Білорусі повинна негайно після затримання повідомити дипломатичних представників України про місце перебування наших співгромадян та надати доступ для спілкування з ними", - написала Денісова. 

 

Як повідомляла УМ, громадян України Реуцького і Васильєва жорстко затримали в Мінську

 

Проти них одразу відкрили кримінальні справи за статтею "масові заворушення", що передбачають від 3 до 8 років ув'язнення.

 

МЗС України та президент Володимир Зеленський вимагали білоруську владу відпустити затриманих українців.

 

За словами українського президента, затримані українці не порушували жодних законів і перебували в Білорусі виключно задля отримання достовірної інформації про події, що там відбуваються.