Зеленський хоче вийти з угоди про Антитерористичний центр країн СНД

12:30, 14.08.2020
Зеленський хоче вийти з угоди про Антитерористичний центр країн СНД

Відповідний проєкт закону №0065, ініційований Зеленським, вже з'явився на сайті Верховної Ради

Президент Володимир Зеленський пропонує Верховній Раді відмовитися від участі України у створенні та діяльності Антитерористичного центру держав-учасниць Співдружності незалежних держав.

 

Відповідний проєкт закону №0065, ініційований Зеленським, вже з'явився на сайті Верховної Ради. Щоправда, текст документу ще не оприлюднили.

 

Верховна Рада отримала на опрацювання цей законопроєкт 13 серпня.


Антитерористичний Центр СНД – галузевий орган Співдружності Незалежних Держав, що координує держав-учасниць спілки у боротьбі з міжнародним тероризмом та іншими проявами екстремізму.

 

Утворений Рішенням Ради глав держав-учасниць СНД від 21 червня 2000 року.

 

Співдружність Незалежних Держав заснували після розпаду СРСР 1991 року у Білорусі. В її основу покладено тісну політичну та економічну співпрацю пострадянських країн.

 

12 із 15 колишніх республік СРСР протягом 1991 – 1993 років увійшли до СНД (проігнорували країни Балтії).

 

Початок кінця СНД припадає на епоху "правління" у Росії Володимира Путіна. Зі співдружності вийшли Туркменістан, Грузія, і, зрештою, Україна.

 

19 травня 2018 Петро Порошенко підписав Указ, яким увів у дію рішення РНБО про остаточне припинення участі України у статутних органах СНД.

 

12 липня Кабмін вирішив вивести Україну з двох угод в межах Співдружності незалежних держав: про культурну співпрацю та про підготовку прикордонних військ