Німецькі меценати хочуть відновити заповідник «Трипільська культура»

12.08.2020
Німецькі меценати хочуть відновити заповідник «Трипільська культура»

Офіційне підписання угоди дало старт реконструкції приміщення історико-культурного заповідника «Трипільська культура». (Фото надане пресслужбою Черкаської ОДА.)

Більше 20 мільйонів гривень вкладуть німецькі меценати у реконструкцію історико-культурного заповідника «Трипільська культура», який міститься на Черкащині, в селі Легедзине Тальнівського району.
 
 
Як повідомили в Черкаській ОДА, угоду про співпрацю між заповідником, облдержадміністрацією, головою правління «ПроКредит Банк» Віктором Пономаренком та фірмою «Капарол» щойно підписали у Легедзиному.
 
 
За словами директора історико-культурного заповідника Владислава Чабанюка, заповідник працює вже 18 років.
 
 
Під музей переобладнали старе приміщення ФАПу. У 2006-2007 роках будівлю частково реконструювали.
 
 
Відтоді інших робіт не проводили, втім фонди постійно розширювали. Із часу заснування тут зібрали одну з найбільших колекцій артефактів трипільської культури: більше 80 тисяч одиниць зберігання з майже 60 поселень України.
 
«Черкащина дуже багата на історико-культурну спадщину, Трипільська культура наразі тут — найдавніший, досить потужний археологічний культурний пласт.
 
До складу заповідника входять найбільші поселення, які є у світі і які розташовані саме на території Уманського, Звенигородського та Тальнівського районів», — наголошує пан Владислав.
 
За його словами, на території Черкащини є два величезних поселення трипільців: у селі Майданець, площею 350 гектарів, та Тальянках — 450 гектарів. Вони отримали назву протоміста, там постійно проводяться розкопки та наукові дослідження впродовж багатьох років. 
 
«Заповідник «Трипільска культура» має стати осередком популяризації трипільської культури не лише в Україні, а й у світі», — переконаний голова Черкаської ОДА Роман Боднар.
 
І впевнений, що осучаснене приміщення, облаштована територія, дійсно цікавий музейний та науковий комплекс допоможуть у цьому.
 
Підтримати заповідник фінансово зголосилися меценати з Німеччини. Вони інвестують сюди понад 20 мільйонів гривень. Проєкт розрахований на два роки.
 
«Вражає унікальність, сила, світова важливість цього місця. А ще — неоціненність пам’ятки, бо бюрократичні коловороти тривалий час не дозволяли реконструювати приміщення. Зараз же тут стрімко ведуться будівельні роботи», — наголошує голова Черкаської ОДА.
 
Лише вдумайтеся: Трипільська культура — це перша землеробська культура світу. Тут, на Черкащині, найдавніші протоміста на території всієї Європи, їм більше 5 тисяч років. Із 19 протоміст на Черкащині — 18! 
 
Наразі пам’ятки заповідника подані на включення до складу об’єктів Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.
 
«Захоплююся роботою керівника заповідника Владислава Чабанюка, нинішня подія і успіх закладу — його заслуга. Зараз у музеї утеплюють приміщення, облаштовують систему водопостачання та каналізації, замінюють систему опалення. У 2021-му продовжать ремонт підвального приміщення, монтаж експозиційного музейного обладнання, створять музейну кінозалу, благоустрій території та автостоянки», — розповідає Роман Боднар.
 
Наступний обов’язковий крок — промоція. Бо треба більше розповідати про такі українські скарби. Черкащина має посісти чільне місце у загальнодержавній програмі #Мандруй_Україною.