Мобільний тандем: «Київстар» та «Vodafone Україна» разом удосконалюють можливості зв’язку

12.08.2020
В Україні побільшало місцинок з якісним мобільним зв’язком: як повідомила пресслужба Міністерства цифрової трансформації, на початок серпня до мережі 4G вже підключено 17 тисяч 585 населених пунктів.
 
Із них тільки впродовж липня додалося майже дві тисячі. Понад 434 тисячі українців отримали 4G-зв’язок уперше.
 
Мобільні оператори вдало провели першу чергу перерозподілу частот, домовились про спільне використання обладнання та почали надавати послуги. Нинішнього літа вони розпочали побудову мереж 4G у діапазоні 900 МГц із західних областей.
 
Скористатись такими послугами вже можна в Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Волинській, Тернопільській, Рівненській областях. А найближчим часом підключатимуть ще чотири області: Чернівецьку, Хмельницьку, Житомирську та Вінницьку.
 
До кінця року підключення по черзі охопить Одеську, Київську, Черкаську, Миколаївську, Кіровоградську, Полтавську, Чернігівську, Сумську, Дніпропетровську, Херсонську, Харківську, Запорізьку, Донецьку та Луганську області.
 
Як відомо, у липні найпопулярніші вітчизняні оператори, «Київстар» та «Vodafone Україна», підписали Меморандум про наміри спільного використання телекомунікаційної інфраструктури, аби прискорити розгортання мереж 4G у селах та на дорогах.
 
Від кооперації при використанні мобільних мереж очікували, в першу чергу, можливості прискорити надання доступу до послуг 4G/LTE абонентам у малонаселених районах  при збереженні запланованих обсягів інвестицій.
 
Меморандум лишили відкритим для всіх гравців, які захочуть розвивати нові мобільні технології на взаємовигідних умовах. Оператори планують розпочати практичну реалізацію Меморандуму в листопаді-грудні 2020 року, після погодження проєкту в державних органах.
 
Із 2015 року компанії Київстар та Vodafone Україна сукупно інвестували у розвиток технологій 3G та LTE/4G понад 50 млрд грн.
 
Відповідно до указу президента «Про деякі заходи з покращення доступу до мобільного інтернету», мобільні оператори повинні протягом кількох найближчих років забезпечити зв’язком 4G населені пункти з кількістю населення від 2000 людей та основні автодороги.