Провокації тривають: окупанти на Донбасі неприцільно обстрілюють позиції українських захисників

11.08.2020
За минулі чотири доби ситуація на сході України суттєво не змінилася. В цілому режим тиші дотримується.
 
Спеціальна Моніторингова місія ОБСЄ називає це встановленням локального режиму припинення вогню.
 
Втім російські окупаційні війська, їхні найманці та посіпаки не припиняють спроби спровокувати українських воїнів — грають на нервах.
 
Окупанти стріляють неприцільно в сторону наших позицій, сподіваючись зафіксувати дії у відповідь, аби звинуватити Україну у зриві домовленостей.
 
Для чого вони це роблять? Бо їм конче потрібно перекинути з себе відповідальність за агресію, щоб порушувати питання про зняття економічних санкцій. 
 
Українські воїни та представники інших сил оборони продовжують виконувати свої завдання за призначенням, перебуваючи напоготові. Ми здатні оперативно дати відсіч і за необхідності зброєю відреагувати на підступні дії противника.
 
За даними штабу Операції Об’єднаних сил, протягом чотириденного періоду збройні формування Російської Федерації 17 разів порушили проголошений режим припинення вогню.
 
Ворожі провокації зі стрілецької зброї відмічено в районі населеного пункту Новолуганське, з підствольного гранатомета — біля Шумів.
 
З автоматичного станкового гранатомета — поблизу Травневого. Ще два порушення противником домовленостей відмічено поблизу непідконтрольних українському уряду населених пунктів Ужівка та Золоте-5.
 
На цих ділянках фронту ворог проводив інженерні роботи всупереч домовленостям, досягнутим у рамках Тристоронньої контактної групи. Дві ворожі провокації зі стрілецької зброї зафіксовано також біля Новозванівки та Мар’їнки.
 
На Приазов’ї зафіксовано проліт БПЛА російського виробництва типу «Орлан-10» iз перетином лінії розмежування. Наші засоби радіоелектронної боротьби негайно нейтралізували робочі функції розвідувального безпілотника, що унеможливило його подальше використання.
 
Найскладнішим за цей період стало 8 серпня: агресор вісім разів порушив домовленості, сім iз них — застосовуючи саме вогневі провокації. Зокрема, російські найманці з підствольного гранатомета здійснили по одному пострілу в районі населених пунктів Шуми та Водяне.
 
Ще по одному разу окупанти стріляли з автоматичних станкових гранатометів біля Попасної і Гнутового, а зі стрілецької зброї намагалися спровокувати наших воїнів біля Новоолександрівки, Оріхового та Водяного.
 
Крім того, ворог здійснював якісь інженерні роботи поблизу тимчасово окупованого населеного пункту Пікузи та Трудівське.
 
Серед особового складу Об’єднаних сил бойових втрат та поранень немає.