МОЗ прогнозує другу хвилю захворювань на коронавірус у жовтні

11.08.2020
В Україні знову зросла кількість уражених коронавірусом. На початок нинішнього тижня кількість інфікованих ним в Україні перевищила 82 тисячі.
 
Інфекцію днями виявили в очільника Луцька Григорія Пустовіта. Виконувач обов’язків міського голови на самоізоляції.
 
У своєму пості на власній сторінці у «Фейсбуцi» Пустовіт припускає, що інфікуватися міг під час пікетування міської ради підприємцями, які працюють на міському Центральному ринку.
 
Також посадовець попросив не зловживати фактом його захворювання та не пов’язувати це з відмовою місцевої влади від посилення карантину.
 
Адже раніше він разом із мерами Львова та Тернополя відмовився виконувати розпорядження МОЗу та посилювати карантинні заходи.
 
Хоч рівень захворюваності у великих населених пунктах Західної України почав суттєво зростати. Незважаючи на це, місцева влада вирішила діяти за власним механізмом — у містах продовжують працювати громадський транспорт, заклади харчування, спортивні центри та хостели.
 
Хоч, за розпорядженням Кабміну, їх роботу треба було призупинити ще тиждень тому. Однак очільники міст вирішили діяти на власний розсуд. 
 
«Складається враження, що комусь вигідно залякувати тернополян. Одразу після урочистої ходи випускників уряд відніс наш Тернопіль до «червоної» зони через захворювання на коронавірус. Не Київ, де останніми днями фіксують антирекорди хворих на коронавірус, не Львів, де статистика набагато гірша, а один iз найменших обласних центрів — Тернопіль», — заявив очільник Тернополя Сергій Надал.
 
Епіцентрами за кількістю заражень лишаються Львівська, Івано-Франківська, Харківська області та місто Київ. У Міністерстві охорони здоров’я заявили, що в жовтні може початися друга хвиля коронавірусу.
 
Тому потрібно бути готовими до цього. А міністр охорони здоров’я Максим Степанов, наводячи статистику, заявив: «Останнім часом стало більше складних випадків, а також частіше стали заражатися коронавірусом діти». 
 
Окрім цього, Україна знову не потрапила до списку країн, яким дозволено в’їзд до Євросоюзу. Вона нині в переліку країн, яким дозволений в’їзд до Євросоюзу в окремих випадках.
 
Наприклад, для навчання, на сезонні роботи, дипломатам i висококваліфікованим фахівцям. Також пускатимуть українців iз посвідками на проживання в ЄС.
 
Тим часом у Кабінеті Міністрів через погіршення ситуації заявили, що переходять на надзвичайний режим роботи. Декілька разів на тиждень проводитимуть засідання комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.
 
Однак є й підбадьорливі для наляканих новою хворобою новини: вакцина проти коронавірусу може з’явитися в Україні вже на початку наступного року. Принаймні таке обіцяє головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.
 
За його словами, наразі у світі клінічні дослідження проходять 25 вакцин. Шість із них — на завершальній стадії. Згідно з механізмом розподілення, Україна зможе отримати близько 8 мільйонів доз.
 
Не залишилися осторонь гострої теми й члени парламенту. Через погіршення епідеміологічної ситуації в країні та непорозуміння місцевої та центральної влади депутати від опозиції закликали зібратися на позачергове засідання Верховної Ради.
 
Там вважають, що уряд має пояснити українцям, як планує поліпшити ситуацію, а також відзвітувати, куди пішли кошти з фонду боротьби з COVID-19.