Донька Героя України Дмитра Каплунова відкрила меморіальну дошку на честь батька, фото

17:01, 08.08.2020
Донька Героя України Дмитра Каплунова відкрила меморіальну дошку на честь батька, фото

Право відкрити дошку було надано товаришу по службі Героя України Дмитра Каплунова - підполковнику Василю Мостенському та доньці загиблого - Катерині. (Фото Кінологічного центру у Великих Мостах)

Меморіальну дошку Герою України, співробітнику Центру спеціальних операцій СБУ полковнику Дмитру Каплунову, який загинув, захищаючи нашу державу, у грудні 2019 року на Донеччині, відкрили у Кінологічному навчальному центрі у місті Великі Мости на Львівщині.

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомляють Державна прикордонна служба, МВС і Великомостівська громада.

 

Право відкрити дошку було надано товаришу по службі підполковнику Василю Мостенському та доньці загиблого героя - Катерині.

 

Донька Дмитра Катерина Каплунова проживає в місті Великі Мости та навчається у Великомостівському ОЗЗСО І-ІІІ ст.

 

 

«Мітинг з нагоди відкриття меморіальної дошки загиблому герою розпочався з гімну та виступів учасників заходу. Пам'ять героя вшанували прикордонники, рідні, близькі, побратими полеглого та представники місцевих органів влади», - повідомляють у Кінологічному центрі, де свого часу проходив службу Герой України.

 

 

Після зворушливих промов учасники заходу схилили голови перед світлою пам’яттю Дмитра Каплунова та усіх, хто поклав своє життя за Україну, вшанувавши їх хвилиною мовчання та покладанням квітів до Меморіальної дошки.

 

 

Як повідомляла «УМ», Дмитро Каплунов загинув 1 грудня 2019 року в Донецькій області, поблизу села Староласпа Донецької області. В ніч з 30 листопада на 1 грудня группа спецпризначення «Альфа» СБУ виконувала бойову задачу з ведення розвідки і спостереження у «сірій зоні». Під час переходу групи після виконання задач, стався підрив на міні.

 

Денису Волочаєву було 37 років. Дмитру Каплунову – 38. За неофіційними даними, офіцери були снайперами, діяли в групі з кількох осіб, перед смертю знищили двох розвідників окупантів.

 

У тому бою Каплунов загинув на місці, а Волочаєв намагався витягнути тіло побратима з «сірої зони», але також підірвався на міні. Побратими евакуювали пораненого Волочаєва, але під час евакуації він помер. Тіло Каплунова залишилося на боці бойовиків. Окупанти повернули Дмитра через шість діб після його смерті.

 

Указом Президента України № 877/2019 від 3 грудня 2019 року, "за героїзм і особисту мужність, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові", Дмитру Каплунову присвоєно звання «Герой України» (посмертно).

 

Звання «Герой України» (посмертно) присвоєну і його бойовому побратиму Денису Волочаєву.

 

Народився Дмитро Каплунов у сім'ї військових. Батько – прикордонник, родина жила у Великих Мостах. У 2002 році Дмитро з відзнакою закінчив Національну Академію прикордонних військ України імені Б. Хмельницького.

 

З 2002 по 2004 роки проходив службу у Кінологічному навчальному центрі на посаді заступника командира роти. В 2004 році пройшов випробування і став співробітником ЦСО "А" СБУ.

 

Батьки Дмитра розповіли, що син був скромним та мало розповідав про себе. Про те, що він воює з перших днів російсько-української війни, що мав два бойових поранення, що у 2017 році отримав Орден «За мужність»… про це все батьки дізналися лише на похороні Дмитра. Бойові побратими згадують його, як мужнього воїна, справжнього патріота та надійного товариша.

 

«Пам'ять про загиблого героя завжди буде жити у наших серцях», -наголошують рідні і близькі Дмитра Каплунова.

 

Про полеглих захисників України у минулому місяці читайте у матеріалі «України молодої»: Загиблі герої липня: пам’ятаймо про їхній подвиг.