На Кіпрі допитали Ігора Гречушкіна через привезену селітру у Бейрут

16:16, 07.08.2020
На Кіпрі допитали Ігора Гречушкіна через привезену селітру у Бейрут

Вибух залишив 300 тисяч людей бездомними, завдані збитки оцінюють у понад $3 млрд.

Влада Кіпру допитала росіянина Ігора Гречушкіна , який вважається власником корабля, що привіз до Бейруту вантаж нітрату амонію, що вибухнув цього тижня.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Reuters.

 

Поліція повідомила, що в четвер вдень у своєму будинку на Кіпрі допитували чоловіка, ім'я якого він не назвав.

 

"З Інтерполу в Бейруті надійшов запит з проханням встановити місцезнаходження цієї людини і поставити певні питання, пов'язані з вантажем", - сказав прессекретар Христос Андреу.

 

Він сказав, що відповіді були передані в Бейрут, але відмовився надати додаткову інформацію.

 

Джерело агентства в правоохоронних органах на умовах анонімності повідомило, що цією людиною був 43-річний російський бізнесмен Ігор Гречушкін.

 

Борис Прокошев, який був капітаном корабля в 2013 році, раніше заявляв, що хімікати опинилися в Бейруті після того, як власник судна, якого він назвав Гречушкіним, сказав йому зробити позапланову зупинку в Лівані, щоб забрати зайвий вантаж.

 

Як повідомляла УМ, у вівторок ввечері в порту ліванської столиці Бейрута стався великий вибух. Вибухова хвиля була настільки потужною, що вибила вікна у будинках по всьому місту та перекинула автомобілі.

 

Внаслідок вибуху за останніми даними загинули 154 особи та близько 5 тисяч отримали поранення.

 

Пізніше стало відомо, що вибухнули 2750 тонн нітрату амонію, які зберігалися в порту 6 років. Небезпечний вантаж прибув у столицю Лівану на кораблі Rhosus, який належить російському підприємцю Ігорю Гречушкіну.

 

У 2013 році судно, яке ходило під прапором Молдови, мало доправити небезпечний вантаж із Батумі в Мозамбік, але через технічні проблеми зайшло в порт Бейрута.

 

Тоді ліванська влада заборонила судну виходити в море. За словами капітана судна, пароплав у Бейруті заарештували за несплату портових зборів.

 

За останніми даними, вибух залишив 300 тисяч людей бездомними, завдані збитки оцінюють у понад $3 млрд.

 

Влада Лівану повідомила про арешт 16 людей в межах розслідування масштабного вибуху в порту Бейрута.