Сепаратист Едуард Коваленко знову проводить антиукраїнську агітацію у Генічеську

13:43, 07.08.2020
Сепаратист Едуард Коваленко знову проводить антиукраїнську агітацію у Генічеську

Твердження про “громадянську братовбивчу війну” присутні в кожній заяві сепаратиста Едуарда Коваленка.

Сепаратист Едуард Коваленко, який був достроково звільнений із в’язниці за обміном та понад пів року провів в окупованому Луганську, і який свого часу вже вів деструктивну діяльність на Україні, тепер повернувся на Херсонщину, розгорнув агітаційну діяльність за свою партію та готується до участі в місцевих виборах.

 

Як інформує УМ, про це сам Коваленко – голова партії “СПАС” – повідомив на своєму YouTube-каналі.

 

У середині липня, ще перебуваючи в Луганську, Коваленко розповідав, що звертався до СБУ нібито за дозволом на в’їзд на підконтрольну територію України, не отримував його і скаржився в луганський офіс СММ ОБСЄ та Червоний Хрест.

 

Однак, зі слів Коваленка, 25 липня він уже був в Україні – в Дніпрі. Напередодні, 24 липня, прибічник бойовиків “ЛНР” перетнув лінію розмежування через КППВ “Станиця Луганська”. У відеоблозі Коваленко зазначав, що під час проходження КПВВ українські силовики перевірили його по базі “Миротворця”, де він присутній, і забрали до відділку в Станицю. Але змушені були відпустити, оскільки в грудні 2019 року перед обміном до ОРЛО Коваленко отримав “повну юридичну очистку”.

 

Тепер Едуард Коваленко відновив політичну діяльність у рідному місті Генічеськ Херсонської області та майже щодня записує нові відео для свого YouTube-каналу (на який, щоправда, станом на 7 серпня підписані всього 109 користувачів).

 

У відеоблозі Коваленко використовує штампи російської і сепаратистської пропаганди, критикує українських “нацистів” при владі та агітує “за єдність України, Росії, Білорусі, ЛНР, ДНР і ПМР та всіх республік СРСР”, “за мир”, “проти війни”, називаючи війну на Донбасі “громадянською”. Він запрошує людей вступати до лав своєї партії, обіцяє балотуватися з партією “СПАС” до місцевих органів влади й “посадити олігархів на кіл”.
Також Коваленко збирає пожертви на свою діяльність на банківську картку. “Кожна копійка піде на мир, проти війни”, – каже він.

Одне таке відео Едуард Коваленко безперешкодно записував на порозі Генічеської міськради, інше – біля непрацюючого фонтана, 2 серпня, коли вітав усіх “З Днем ВДВ“.

 

“Попереду в нас ще багато подій, яскравих і веселих”, – заявляє Коваленко.

 

Як повідомляла УМ, що в січні 2015 року, під час активної фази російської агресії проти України, Едуард Коваленко зібрав мітинг та виступив перед військкоматом у Генічеську із закликами проти мобілізації. На мітингу також звучали заклики до припинення АТО. У жовтні 2016 року російський найманець збирав масовку “на підтримку замерзаючих городян” та виступав із закликом до Путіна закачувати газ із тимчасово окупованого Криму.


Проти Коваленка розслідували кримінальне провадження за обвинуваченням у протидії мобілізації (ст. 114-1 КК України “Перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань”). У травні 2017 року Генічеський районний суд виніс вирок – 5 років позбавлення волі. У березні 2019-го Верховний Суд України підтвердив рішення першої інстанції.

 

Однак 29 грудня 2019 року Едуарда Коваленка обміняли в ОРЛО під час “великого обміну” полоненими й утримуваними особами.

 

“Бойовики та російські куратори з так званих “ЛНР” і “ДНР” включили Коваленка до списку “своїх” і захотіли повернути. Однак у Луганській області проросійський активіст пробув недовго. Як бачимо, має нові завдання на Батьківщині”, – пише про Коваленка херсонський журналіст Іван Антипенко, нагадуючи про його попередню підривну діяльність в області.

 

 

 

Одразу після звільнення з ув’язнення і приїзду до Луганська Коваленко заявив, що навіть при президенті Зеленському “Україна повністю підпорядкована зовнішньому керівництву – США”. При цьому твердження про “громадянську братовбивчу війну” присутні майже в кожній його заяві.

 

Він засуджував українську “злочинну кліку” за авіаудар по Луганську 2014 року та стверджував, що тоді влада в Києві змінилася внаслідок “державного перевороту”, і “прозахідний режим Порошенка почав бойові дії проти іншої частини України, яка не бажала миритися з окупацією західним світом капіталістів”.

 

Також його використовували як коментатора для просування певних суджень в інформаційному просторі. Наприклад, одна з новин “ЛИЦ” була присвячена думці Коваленка про те, що переселенці з Донбасу на підконтрольну Києву територію не можуть представляти ОРДЛО в мінській Тристоронній контактній групі. Призначення в ТКГ Казанського, Гармаша та інших переселенців Коваленко назвав це “авантюрою” та “новою схемою затягування конфлікту”.

 

24 червня Едуард Коваленко в парку “Патріот” у Луганську взяв участь у виставці військової техніки окупаційної армії РФ, яку проводила так звана “народна міліція ЛНР”. На цьому заході він заявив, що Україну “до миру доводиться примушувати (“принуждать”) не лише словом, а й технікою”.

 

Також він разом з окупаційним керівництвом брав участь у вшануванні Климента Ворошилова, заявляючи, що “ЛНР – це іскра, яка запалить полум’я справедливості в усьому світі”.