Вибух у Бейруті: кількість загиблих і поранених перевищила 5 тисяч, місто у руїнах

07.08.2020
Вибух у Бейруті: кількість загиблих і поранених перевищила 5 тисяч, місто у руїнах

Масштаби руйнувань у Бейруті вражають.

За останніми даними, в результаті потужних вибухів у порту Бейрута ввечері 4 серпня загинули понад 136 осіб i більш ніж 5000 отримали поранення.
 
 
Вибухи викликали руйнації на половині території міста, про це повідомляє муніципальна влада.
 
 
Близько 300 тисяч осіб залишилися без даху над головою.
 
 
Лікарні в ліванській столиці переповнені, травмованих відправляють в інші міста. Розслідування обставин, що призвели до вибуху, триває.
 
Важко повірити, що Бейрут — цей острівець Європи в арабському світі, який називають Парижем Близького Сходу, нині лежить у руїнах.
 
У туристичних путівниках його ще називають містом-феніксом, оскільки за період своєї історії столицю Лівану сім разів стирали з землі й заново відбудовували. І ось — нове випробування... 

Пливли в Бейру, а постраждав Бейрут 

Загальні збитки внаслідок двох вибухів у Бейруті можуть сягнути 10-15 мільярдів доларів.
 
Про це в середу, 5 серпня, заявив губернатор міста Марван Абуд в ефірі телеканала Al Hadath. Ці цифри включають прямі та непрямі втрати, пов’язані з бізнесом.
 
«Половина міста зруйнована чи пошкоджена», — додав він у коментарі агенції новин «Франс Пресс».
 
Значна частина порту просто знищена. Навіть за кілька кілометрів від вибуху в багатьох будинках знесло дахи та повибивало вікна i двері. 
 
За словами прем’єр-міністра Лівану Хасана Діаба, здетонувало 2750 тонн аміачної селітри (нітрат амонію), яку використовують як компонент вибухових речовин. Речовину впродовж шести років (!) зберігали на складі без дотримання запобіжних заходів. 
 
Ще в 2014 році її конфіскували з судна Rhosus, що належало російському бізнесмену з Хабаровська Ігорю Гречушкіну, який нині проживає на Кіпрі.
 
Арешт «Росуса» 2015 року в подробицях описував сайт shiparrested.com. У статті йшлося, що «Росус»  під прапором Молдови в серпні 2013 року вийшов iз порту Батумі (Грузія) з 2750 тоннами нітрату амонію на борту. Судно прямувало в Бейру (Мозамбік).
 
На шляху до Африки технічні проб­леми змусили капітана зайти в порт Бейрута. Інспектори заборонили судну виходити в море. Майже всі члени екіпажу (крім капітана та чотирьох моряків) були репатрійовані.
 
Невдовзі власники судна фактично відмовились від нього і, по суті, залишили в порту Бейрута, а замовники втратили інтерес до селітри. Кредитори добились арешту судна, але вибити компенсації від власників «Росуса» фрахтувальникам не вдалося.
 
Так капітан i четверо моряків, які залишалися на судні, опинилися без зарплати, але з 2750 тоннами вибухової речовини. Моряки стали фактично заручниками і так провели на кораблі майже рік. У липні 2014 року український портал odessitua.com опублікував лист моряків, які залишилися на Rhosus.
 
Вони просили, аби їх «витягли з полону». Дипломатичні зусилля з їх репатріації не мали успіху. Але 2015 року суд нарешті дозволив їм висадитися на берег та повернутися додому. Моряки продали частину пального з судна і за ці гроші дісталися до Одеси.
 
З огляду на ризики, пов’язані зі зберіганням аміачної селітри, вантаж перемістили на склад порту. А саме судно затонуло в порту Бейрута 2017 року.
 
Вантаж очікував утилізації, проте нещодавно інспекція виявила, що в південній стіні складу є щілина, через яку в нього можна безперешкодно потрапити.
 
Вибух стався під час зварювальних робіт, які мали на меті усунути цю щілину. Іскра призвела до спалаху петард, що, в свою чергу, спричинило вибух нітрату амонію, еквівалентний за потужністю 1800 тоннам тротилу. Сила вибуху відповідала магнітуді 3,5 бала.
 
Вища Рада оборони Лівану за підсумками екстреного засідання оголосила Бейрут зоною лиха. Президент Республіки Мішель Аун перед цим написав у «Твiттерi» про необхідність запровадження в Бейруті режиму надзвичайного стану на два тижні.
 
Унаслідок події травмовано 48 співробітників ООН і 27 членів їхнiх сімей. Є потерпілі серед співробітників закордонних посольств у Бейруті.
 
Посольство США в Бейруті попередило, що внаслідок детонації могли утворитися токсичні гази, і рекомендувало жителям за можливості залишатися в приміщеннях і носити маски.
 
Є постраждалі й серед українців, вони, на щастя, зазнали незначних травм і загрози їхнім життям немає, про це в середу, 5 серпня, повідомив посол України в Лівані Ігор Осташ.

Допомога звідусіль 

Під час вибуху в порту Бейрута перебували два судна, які прибули туди з порту Маріуполя, повідомляється на сайті MarineTraffic. Зокрема, на борту судна Mero Star, яке ходить під прапором Сьєрра-Леоне, були п’ять тисяч тонн української пшениці.
 
Як повідомив директор компанії-оператора, що управляє судном, Фарід Хашем, вантаж не постраждав, передає агенція «Рейтер». Інший корабель — Raouf H — також прийшов до Бейрута з Маріуполя.
 
Тим часом стало відомо, що вибухи в порту Бейрута завдали колосальної шкоди продовольчій безпеці міста, оскільки саме там розміщувалися заповнені пшеницею зерносховища.
 
За словами міністра економіки й торгівлі Лівану Рауля Нехме, уся пшениця, що зберігалася на об’єктах у порту, забруднена й не годиться для використання.
 
За даними агенції «Ассошiейтед Пресс», у зруйнованих унаслідок вибухів сховищах зберігалося близько 85 відсотків запасів зерна для Бейрута.
 
Губернатор ліванської столиці повідомив, що запаси пшениці в місті зараз обмежені. Через це може виникнути серйозна криза, отже, без міжнародного втручання не обійтися.
 
США, Франція, Іран, Ізраїль, Польща, Україна та десятки інших країн уже висловили свої співчуття, підтримку та готовність допомогти Лівану.
 
Зокрема Україна готова відправити до Бейрута загін рятувальників. Велика Британія передасть пакет допомоги на п’ять мільйонів фунтів (5,6 млн євро).
 
Франція відправить до Бейрута 55 фахівців iз питань безпеки та шість тонн медичного обладнання. Гуманітарний вантаж доставить особисто президент Емманюель Макрон.
 
Німеччина відправить 47 рятувальників, а також спрямує мільйон євро через німецький Червоний Хрест. Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) запропонувала направити Бейруту «по каналах безпеки і по міжнародних каналах» гуманітарну і медичну допомогу.
 
«Час відкласти конфлікт», — iдеться в її заяві.
 
Лікарні Ізраїлю пропонують допомогу для постраждалих від вибуху. Але ліванський уряд заявляє, що не потребує допомоги від «ворожої держави». 
 
Ліван та Ізраїль не мають дипломатичних відносин і досі офіційно перебувають у стані війни, хоча масштабних зіткнень після збройного конфлікту в 2006 році, коли Ізраїль завдав удару по електростанції й аеропорту Бейрута, між країнами не відбувається. Ліванцям заборонені будь-які контакти з ізраїльтянами.