Леонід Кравчук хоче імплементації «формули Штайнмаєра» на Донбасі за підтримки Володимира Зеленського

07.08.2020
Леонід Кравчук хоче імплементації «формули Штайнмаєра» на Донбасі за підтримки Володимира Зеленського

Міст через Сіверський Донець на Луганщині: по той бік не контрольовані Україною території.

Новий голова ТКГ щодо врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук не втомлюється дивувати своїми «мирними» планами через ЗМІ, хоча ще не брав участі в жодному засіданні групи навіть у режимі відеоконференції. 
 
Цього разу експрезидент заявив, що не виключає можливості імплементації так званої «формули Штайнмаєра». І це при тому, що поки що питання про впровадження «формули» в делегації не порушували, проте пан Кравчук для себе вже вирішив, що це можливо.
 
«Про «формулу Штайнмаєра» безпосередньо розмови не було, — сказав Леонід Макарович. — Але я не виключаю, що вона буде».
 
Чому? Бо перший президент переконаний, що її (формулу. — Ред.) необхідно приймати. Це й не дивно, враховуючи, що саме за президентства Кравчука офіційний Київ пішов на поступки щодо автономії республіки Крим, яка перестала бути такою адміністративно-територіальною одиницею, як область. Як бачимо, через десятиліття після того Кравчук не змінився, тільки тепер готовий піти «поміж крапельками» (тобто на компроміси) й щодо Донбасу.
 
Відтак «миротворець» на пенсії додає: «Інша справа — як її розуміти, як її імплементувати. Це вже механізм, залучення або введення формули в практичне життя. Як це зробити — це вже треба думати, обговорювати, пропонувати. А саму формулу треба приймати, тому що вона схвалена і при всьому тому підписана в Тристоронній контактній групі».
 
За його словами, ні президент Зеленський, ні українські дипломати, ні чиновники ніколи не відмовлялися від «формули Штайнмаєра».
 
Зазначимо, що «формула Штайнмаєра» передбачає проведення виборів на окупованому Донбасі та надання частині регіону особливого статусу. Вперше питання імплементації «формули Штайнмаєра» порушували минулої осені — тоді по всій країні пройшли акції протесту з вимогами відмовитися від її погоджування.
 
У свою чергу, глава держави під час робочої поїздки на Донбас і спілкування з військовими ООС у четвер розповів, чому саме Кравчука призначив головою української делегації у ТКР (опоненти Зеленського стверджують, що це було зроблено нібито на вимогу Кремля. — Ред.). 
 
За словами Зеленського, розглядали кілька кандидатур, але саме «Леонід Кравчук є мудрою та освіченою людиною, яка має авторитет у всій Україні».
 
«Це дуже важливо для головуючого української групи в ТКГ. Він досвідчена людина», — сказав президент і ще раз подякував Леоніду Кучмі за роботу на чолі делегації України в ТКГ.
 
Президент зауважив, що в складі української делегації в Тристоронній контактній групі також працюватиме колишній прем’єр-міністр України Вітольд Фокін: «У нас достатньо потужна група. Я бачу зараз зростання кількості перемовин і зустрічей».
 
І дійсно, пан Фокін уже підтвердив це й навіть «збирає валізи» на окуповану частину українського Донбасу. 
 
«Треба їхати на Донбас і запрошувати людей сюди. Я особисто, якби мені таке запропонували, погодився б із групою фахівців і політиків поїхати на окуповану територію й поговорити з людьми, зрозуміти їхню позицію, спробувати знайти можливість піти їм назустріч, але, безумовно, без шкоди для інтересів і суверенітету України», — заявив Вітольд Фокін.
 
Про полеглих захисників України у минулому місяці читайте у матеріалі «України молодої»: Загиблі герої липня: пам’ятаймо про їхній подвиг.