У МВС анонсували появу в Україні місцевих шерифів

14:06, 05.08.2020
У МВС анонсували появу в Україні місцевих шерифів

В Україні дільничних інспекторів поліції планують замінити на поліцейських офіцерів громад.

 

Як інформує УМ, про це повідомив радник міністра внутрішніх справ України Володимир Мартиненко в ефірі одного з українських телеканалів.

 

"Поліція – це не тільки патрульна, це всі підрозділи, які є в системі Національної поліції, в тому числі й дільничі поліцейські. Зараз у нас запускається така нова форма – поліцейський офіцер громади, й з часом вона прийде на заміну дільничним офіцерам поліції, а дільничні у нас наразі так само працюють", - розповів Мартиненко.

 

Шериф по ідеї повинен бути повністю занурений у життя громади, співпрацювати і контактувати з людьми. Причому фінансування його роботи буде також частково покладено на громаду.

 

"Поліцейський офіцер громади буде постійно перебувати на території громади... і повністю з нею співпрацює. І тут фінансування у тому числі лягає на громаду. Це по аналогії - місцевий шериф, який постійно з усіма спілкується", - додав радник глави МВС.

 

Наприклад, в штаті Харківської поліції планують ввести 37 шерифів. У кожній громаді буде один або кілька таких співробітників (все залежить від кількості населення). Оклад шерифа буде стартувати від 13 тисяч гривень.

 

Нагадаємо, що про посаду шерифа заговорили ще в 2015-му році. Також у травні 2019-го був тестово запущений проєкт "Поліцейський офіцер громади" в Дніпропетровській області.

 

Планується, що шериф буде жити в тому місці, за порядком в якому стежить. У МВС хочуть, щоб офіцер громади відповідав тільки за одну ділянку, і ставав першим, до кого будуть звертатися люди, що зіткнулися зі злочином.

 

При цьому шериф повинен буде звітувати не тільки перед керівництвом поліції, але й перед громадою. Передбачається, що офіцер буде більше часу приділяти спілкуванню з суспільством, профілактиці злочинів та надзвичайних пригод.

 

Нагадаємо, раніше в інтерв'ю УНН заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко заявляв, що в лавах поліції відчутно не вистачає кадрів, що спричинено невеликою заробітною платою правоохоронців.