Експрем’єр Вітольд Фокін погодився працювати у ТКГ і хоче поїхати в ОРДЛО

21:33, 04.08.2020
Експрем’єр Вітольд Фокін погодився працювати у ТКГ і хоче поїхати в ОРДЛО

Вітольд Фокін хоче поспілкуватися з представниками ОРДЛО.

Перший прем'єр-міністр України Вітольд Фокін погодився працювати в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, разом із першим президентом Леонідом Кравчуком.

 

За його словами, вони з Кравчуком переконані – без компромісів не буває домовленостей, а "режим тиші" в зоні розмежування – це крок до миру, але не сам мир. Фокін також хоче поїхати в окуповані райони Донбасу і почути думку людей.

 

Як інформує «Україна молода», про своє рішення Вітольд Фокін повідомив низці ЗМІ.

 

Пізніше своє рішення він озвучив під час зустрічі з керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком.

 

"Буду відвертим. Рішення про участь у ТКГ далося мені дуже важко. На те багато причин. Зараз смартфон у кожної дорослої людини, і соцмережі переповнені постами щодо нашого з Леонідом Кравчуком призначення до складу групи. Деякі люди образливо висловлюються, сміються стосовно нашого віку тощо. Але я твердо вирішив погодитися, вважаю за честь біля фіналу свого життя хоч чимось допомогти своїй Батьківщині. Для мене Батьківщина – це Україна та її Донбас, який я дійсно люблю. Він був, є і буде українським", – заявив Фокін у коментарі виданню "Гордон".

 

87-річний експрем’єр також не проти поїхати в ОРДЛО за першої ж можливості: «Треба їхати на Донбас і запрошувати людей сюди. Я особисто, якби мені таке запропонували, погодився б із групою фахівців і політиків поїхати на окуповану територію й поговорити з людьми, зрозуміти їхню позицію, спробувати знайти можливість піти їм назустріч, але, безумовно, без шкоди для інтересів і суверенітету України».

 

Пан Фокін також пояснив свою і Кравчука готовність до компромісів: «Ррежим тиші в зоні розмежування – це крок до миру, але не сам мир. Є люди, які вважають, що це крок до капітуляції. Але вони не розуміють, про що говорять. Капітуляція – це зовсім інше, це коли одна зі сторін визнає, що зазнала поразки, складає зброю і погоджується на кабальні умови переможця. Нічого такого немає у випадку з Україною. Нічого такого не стоїть за рішенням про припинення вогню. Навпаки, це крок до перемоги».

 

Нагадаємо, Вітольд Фокін очолював уряд України два роки: від жовтня 1990-го. Нині Вітольду Фокіну – 87, він на рік старший за Леоніда Кравчука. Народився 25 жовтня 1932 року в селі Новомиколаївка Дніпропетровської області (нині – Запорізька).

 

Як повідомляла "УМ", Фокіна запросив стати членом українскої делегації у ТКГ її новий глава Леонід Кравчук.